Drožasta pogača - Anita Šumer
Drožasta pogača - Anita Šumer

Drožasta pogača

Čas aktivne priprave
35
min
Čas priprave
30
min
Čas peke
150
min
Čas vzhajanja
30
min
Čas počitka

Sestavine

Drožni nastavek

  • Matične droži 10 g
  • Voda 30 g
  • Bela pšenična moka 40 g

Glavno testo

  • Bela pšenična moka 500 g
  • Voda 340 g
  • Voda za kasneje 30 g
  • Sol 10 g

Preliv in obloga

  • Oljčno olje 1 dl
  • Olive
  • Suhi vloženi paradižniki

Priprava

Priprava drožnega nastavka

01

Vse sestavine za drožni nastavek zmešamo in pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji in postane puhast ter mehurčkast.

Priprava testa

01

V posodi pomešamo moko s 340 g vode v enotno zmes brez grudic in
ostanka suhih delov. Nato posodo neprodušno zapremo.

02

Čez pol ure dodamo drožni nastavek in preostanek vode, v kateri smo pred tem raztopili sol. Dobro pregnetemo v testo.

03

Posodo neprodušno zapremo in pustimo počivati.

04

Testo naj vzhaja tako dolgo, da se njegova prostornina podvoji, nato ga prenesemo v dobro naoljen pekač, premera 19x32 cm, in s prsti naredimo vdolbinice. Če se testo upira ali leze skupaj, počakamo približno 10 minut.

05

Poskusimo znova in luknjičasto površje testa prelijemo z oljčnim oljem. Po njem razvrstimo suhe paradižnike in olive ter jih močno potisnemo v testo.

06

Pokrito pustimo vzhajati, da se testo znova podvoji. Lahko pa pogačo spečemo takoj.

Peka pogače

01

Pogačo pečemo približno 20–30 minut pri 240 °C (brez pare), da po vrhu nežno porjavi in postane hrustljava. Po peki jo ohladimo na rešetki.

Najbolje tekne, ko je še malce mlačna, kar sama brez vsega.