Sestavine
Drožni nastavek
- Matične droži 10 g
- Voda 30 g
- Bela pšenična moka 40 g
Glavno testo
- Bela pšenična moka 500 g
- Voda 340 g
- Voda za kasneje 30 g
- Sol 10 g
Preliv in obloga
- Oljčno olje 1 dl
- Olive
- Suhi vloženi paradižniki
Priprava
Priprava drožnega nastavka
Vse sestavine za drožni nastavek zmešamo in pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji in postane puhast ter mehurčkast.
Priprava testa
V posodi pomešamo moko s 340 g vode v enotno zmes brez grudic in
ostanka suhih delov. Nato posodo neprodušno zapremo.
Čez pol ure dodamo drožni nastavek in preostanek vode, v kateri smo pred tem raztopili sol. Dobro pregnetemo v testo.
Posodo neprodušno zapremo in pustimo počivati.
Testo naj vzhaja tako dolgo, da se njegova prostornina podvoji, nato ga prenesemo v dobro naoljen pekač, premera 19x32 cm, in s prsti naredimo vdolbinice. Če se testo upira ali leze skupaj, počakamo približno 10 minut.
Poskusimo znova in luknjičasto površje testa prelijemo z oljčnim oljem. Po njem razvrstimo suhe paradižnike in olive ter jih močno potisnemo v testo.
Pokrito pustimo vzhajati, da se testo znova podvoji. Lahko pa pogačo spečemo takoj.
Peka pogače
Pogačo pečemo približno 20–30 minut pri 240 °C (brez pare), da po vrhu nežno porjavi in postane hrustljava. Po peki jo ohladimo na rešetki.
Najbolje tekne, ko je še malce mlačna, kar sama brez vsega.