Drožasta pogača - Anita Šumer
Drožasta pogača - Anita Šumer

Drožasta pogača

Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
35
min
Čas priprave
30
min
Čas peke
150
min
Čas vzhajanja
30
min
Čas počitka

Sestavine

Drožni nastavek

  • Matične droži 10 g
  • Voda 30 g
  • Bela pšenična moka 40 g

Glavno testo

  • Bela pšenična moka 500 g
  • Voda 340 g
  • Voda za kasneje 30 g
  • Sol 10 g

Preliv in obloga

  • Oljčno olje 1 dl
  • Olive
  • Suhi vloženi paradižniki

Priprava

Priprava drožnega nastavka

01

Vse sestavine za drožni nastavek zmešamo in pustimo na sobni temperaturi, da se podvoji in postane puhast ter mehurčkast.

Priprava testa

01

V posodi pomešamo moko s 340 g vode v enotno zmes brez grudic in
ostanka suhih delov. Nato posodo neprodušno zapremo.

02

Čez pol ure dodamo drožni nastavek in preostanek vode, v kateri smo pred tem raztopili sol. Dobro pregnetemo v testo.

03

Posodo neprodušno zapremo in pustimo počivati.

04

Testo naj vzhaja tako dolgo, da se njegova prostornina podvoji, nato ga prenesemo v dobro naoljen pekač, premera 19x32 cm, in s prsti naredimo vdolbinice. Če se testo upira ali leze skupaj, počakamo približno 10 minut.

05

Poskusimo znova in luknjičasto površje testa prelijemo z oljčnim oljem. Po njem razvrstimo suhe paradižnike in olive ter jih močno potisnemo v testo.

06

Pokrito pustimo vzhajati, da se testo znova podvoji. Lahko pa pogačo spečemo takoj.

Peka pogače

01

Pogačo pečemo približno 20–30 minut pri 240 °C (brez pare), da po vrhu nežno porjavi in postane hrustljava. Po peki jo ohladimo na rešetki.

Najbolje tekne, ko je še malce mlačna, kar sama brez vsega.