Sestavine
- Kruh z drožmi star vsaj en ali dva dni (najbolje beli, polbeli ali mešani) 12 kosov
- Jajca 3
- Mleko 200 g
- Sol 4 ščepce
- Vanilijev ekstrakt 1 žlička
- Za peko uporabite maslo ali olje.
Priprava
za 4 lačne osebe
V posodi razžvrkljamo jajce z mlekom in soljo, pri sladki različici dodamo še tekoč vaniljev ekstrakt. Priporočam, da kruh dvakrat pomočite v jajčno zmes, da se zares dobro prepoji, še posebej, če je malce starejši.
Namig: Za bolj puhaste šnite lahko uporabite tudi brioš, mlečni kruh ali toast.
Nato v ponvi počasi segrejemo olje ali stopimo maslo in rezine kruha, dobro namočene v jajčno mešanico, ocvremo do zlato rumene barve na eni strani in nato še na drugi.
Po peki ocvrte rezine kruha z lopatko preložimo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Še vroče ponudimo kar brez vsega, če jih pripravljamo na slan način. Pri sladki različici šnite posujemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s svežim sadjem ali pa s priljubljeno marmelado, morda celo z maslom.
Za vegansko različico namesto jajc uporabite 2 pretlačeni zelo zreli banani in namesto mleka rastlinski napitek.