Gratinirane drožtilje - Anita Šumer
Gratinirane drožtilje - Anita Šumer

Gratinirane drožtilje

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
30
min
Čas kuhanja
25
min
Čas peke
600
min
Čas počitka

Sestavine

Drožtilje:

  • Univerzalna pšenična moka SPAR Natur*pur 210 g
  • Pšenična polnovredna moka SPAR Natur*pur 25 g
  • Voda 140 g
  • Puhaste in mehurčkaste droži 25 g
  • Sol 5 g

Nadev:

  • Piščančje prsi * 300 g
  • Oljčno olje SPAR Natur*pur 6 žlic
  • Čebula 2
  • Mlada koruza SPAR Natur*pur 200 g
  • Bučke 200 g
  • Rdeča paprika 200 g
  • Česen 4 stroki
  • Kisla smetana SPAR Natur*pur 3 žlice
  • Paradižnikova mezga SPAR Natur*pur 2 dl
  • Sol
  • Poper
  • Začimbe (po želji)

Gratiniranje:

  • Rezine gauda sira SPAR Natur*pur

Priprava

Priprava drožtilj

01

Vse sestavine zmešamo v homogeno testo brez grudic in suhih delov. Neprodušno pokrijemo in po 15 minutah testo ponovno pregnetemo. Nato počakamo, da testo naraste za polovico, nakar ga čez noč postavimo na hladno.

02

Naslednji dan testo razdelimo na 8 delov, vsak naj tehta okoli 50 g. Oblikujemo kroglice, jih pokrijemo in pustimo počivati približno pol ure.

03

Vsako kroglico razvaljamo v obliko tortilje, torej kroga, ki naj bo debel približno 2 mm.

04

Vsako tortiljo popečemo na vroči in suhi ponvi. Ko se napihne, jo obrnemo in popečemo še na drugi strani.

05

Po peki drožtilje takoj prestavimo v posodo s pokrovom in jih zavijemo v vlažno krpo, da ohranijo mehkobo in voljnost.

Priprava nadeva

*Namesto mesa lahko uporabite čvrst tofu ali seitan.

01

Na olju dobro popečemo meso. Odstranimo ga iz ponve, v kateri nato popražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo narezane bučke, po želji tudi rdečo papriko, in nasekljan česen ter mlado koruzo, premešamo in popražimo. Prilijemo mezgo, kislo smetano, začinimo in dobro premešamo. Nato v ponev vrnemo meso in vse skupaj še malce pokuhamo, da se zgosti. Odstavimo in nadev rahlo ohladimo.

Sestavljanje in peka drožtilj

01

Tortilje napolnimo z želeno količino nadeva, tesno zvijemo in položimo v namaščen pekač. Po vrhu zvitih tortilj posujemo nariban sir.

NAMIG: V vsako tortiljo zapičite po dva zobotrebca, da se vam ne bodo odvijale.

02

Tortilje pečemo 10–15 minut v prej ogreti pečici na 230 °C, da se sir stopi in nežno zlatorumeno zapeče.

03

Preden postrežemo po vrhu namažemo še z malce kisle smetane.