Mehki drožasti flancati - Anita Šumer
Zakaj ne vidite vsebine?

Mehki drožasti flancati

Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
20
min
Čas cvrenja
2400
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Drožni nastavek

  • Droži aktivne 10 g
  • Bela moka 140 g
  • Voda 60 g
  • Rjavi sladkor 35 g

Testo

  • Sladki drožni nastavek 245 g
  • Univerzalna pšenična moka SPAR NATUR*PUR 400 g
  • Mleko 120 g
  • Jajca 2
  • Sladkor 40 g
  • Rum 30 g
  • Sol 8 g
  • Vanilijev ekstrakt 1 žlička
  • Limona (naribana lupinica) 1 žlička
  • Maslo 30 g

Cvrtje

  • Olje za cvrtje 2 l
  • Sladkor v prahu za posip

Priprava

Priprava drožnega nastavka

01

10 g aktivnih droži zmešamo s 50 g bele pšenične, 20 g vode in 12 g rjavega sladkorja.

02

Ko se drožni nastavek podvoji, ga nahranimo z 90 g bele pšenične moke, 40 g vode in 23 g rjavega sladkorja.

03

Ko se nastavek potroji, ga lahko uporabimo v testu.

Za pripravo sladkega drožnega nastavka potrebujemo približno dan in pol.

Priprava testa za 12 flancatov

01

Mleko in rum zlijemo v vrč. Sladki drožni nastavek natrgamo in namočimo v  mleku in rumu. Dodamo še vse ostale sestavine: sladkor, sol, jajci, vaniljev ekstrakt ali pasto ter limonino lupinico in vse res dobro premešamo.

02

Tekočo maso počasi prilivamo v skledo k moki in nenehno mešamo. Zgnetemo mehko testo, v katerem ne sem biti ostankov suhih delov ali grudic. Pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut.

03

Po počitku vgnetemo maslo v 2 korakih. Maslo naj bo prijetne sobne temperature. Če se nam testo upira, ga vmes pokrijemo in po počitku ponovimo vajo.

04

Po koncu gnetenja in zadnjem dodatku masla bo testo voljno, prijetno in mehko. Takrat ga položimo nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo počivati na sobni temperaturi 3–4 ure.

05

Nato lahko testo prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo, lahko pa ga že razvaljamo in naredimo flancate.

06

Pred valjenjem testa pripravimo prt in ga rahlo posujemo z moko. Prav tako pomokamo tudi delovno površino, kjer bomo valjati testo.

07

Testo razvaljamo na debelino približno 1,5 cm, narežemo ga na pravokotnike, ki jih po dolgem zarežemo vsaj enkrat ali še bolje dvakrat.

08

Flancate najprej pokrijemo s krpo, nato pa še s folijo in jih pustimo vzhajati toliko časa, da postanejo puhasti in mehki kot oblaček.

09

Olje počasi segrevamo na približno 165–170 °C. V ponvi naj sega približno 4 cm visoko.

10

S flancatov odstranimo odvečno moko in jih polagamo v vroče olje s spodnjo stranjo navzgor. Posodo pokrijemo s pokrovko in flancate cvremo od 3–4 minute na eni strani. Nato posodo odkrijemo, flancate obrnemo in cvremo enako dolgo še na drugi strani.

11

Pečene flancate polagamo na papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.

12

Ko so flancati se mlačni, jih lahko posujemo z mletim sladkorjem ali pa v njih uživamo tudi brez posipa.