PT30M min
PT25M min
Sestavine
za pekač velikosti 31 cm x 18 cm
- Temna čokolada 400 g
- Maslo 250 g
- Rjavi sladkor 100 g
- Kakav 40 g
- Sol 2 ščepca
- Vanilijev ekstrakt 2 žlički
- Jajca 4
- Droži (pripravimo jih 6–10 ur prej iz 30 g matičnih droži, 130 g bele pšenične moke in 100 g vode; pustimo na sobni temperaturi, da se podvojijo in postanejo puhaste in mehurčkaste) 300 g
- Praženi in sesekljani lešniki za posip (po želji)
Priprava
Nad vodno kopeljo v veliki posodi stopimo maslo in čokolado, dodamo sladkor in nato še vaniljev ekstrakt. Dobro premešamo, da se sladkor nekoliko raztopi.
Odstavimo iz vodne kopeli in pustimo, da se malce ohladi celotna zmes. Posebej umešamo jajca s soljo in jih nato primešamo čokoladni zmesi, dodamo še kakav in puhaste ter mehurčkaste droži.
Z metlico vse skupaj dobro in na hitro zmešamo skupaj, da dobimo homogeno maso. Zmes bo dokaj tekoča in svilnato svetleča.
Pekač namastimo in vanj nalijemo zmes za drožaste rjavčke. Parkrat s pekačem udarimo po pultu, da odstranimo morebitne zračne mehurčke. Po želji po vrhu posujemo sesekljane lešnike.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinjah približno 25 minut. Ko v rjavčke zapičimo zobotrebec, naj bo na koncu še malce zmesi. Pečejo se namreč še nekoliko časa, ko jih vzamemo iz pečice.
Takoj po peki rjavčke obrnemo na glavo na papir za peko in pustimo, da se ohladijo, če nam seveda uspe.
Najboljši so stari vsaj 1 dan, še bolje več, če jih prej seveda ne zmanjka.