Slani zajčki - Anita Šumer
Zakaj ne vidite vsebine?
Slani zajčki - Anita Šumer

Slani zajčki

Anita Šumer
Anita Šumer
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
20
min
Čas peke
360
min
Čas počitka

Sestavine

Sladek drožni nastavek:

  • Sladki drožni nastavek 110 g

Glavno testo:

  • Univerzalna pšenična moka SPAR NATUR*PUR 300 g
  • Mleko ali rastlinski napitek 150 g
  • Jajce * 1
  • Sol 6 g
  • Maslo ali olje 50 g
  • Kurkuma 1 ščepec

Za sladko različico:

  • Sladkor (dodatno) 40 g

Za oči pri slanih zajčkih:

  • Črni poper

Za oči pri sladkih zajčkih:

  • Rozine

Priprava

Priprava sladkega drožnega nastavka

*Pri veganski različici izpustimo jajce in damo 20 g več napitka.

01

Zmešamo 5 g aktivnih droži z 20 g bele pšenične moke tipa 500, 10 g vode in 5 g rjavega sladkorja. Ko se nastavek podvoji, ga znova nahranimo s 40 g bele pšenične moke tipa 500, 20 g vode in 10 g rjavega sladkorja. Ko se nastavek potroji, ga lahko uporabimo v testu.

Priprava

01

Sladki drožni nastavek natrgamo na koščke in namočimo v mleku. Dodamo še sol, jajce in ščep kurkume za barvo. Dobro premešamo.

02

V posodo dodamo moko in počasi prilijemo zmes s sladkim drožnim nastavkom. Med prilivanjem nenehno mešamo. Zgnetemo v mehko testo brez suhih delov ali grudic. Posodo s testom pokrijemo in pustimo počivati približno 10 minut.

03

Po počitku v testo vgnetemo maslo sobne temperature v dveh korakih. Če se nam testo upira, ga ponovno pokrijemo in pustimo, da še nekaj minut počiva. Po koncu gnetenja mora biti testo voljno, prijetno in mehko.

04

Testo vrnemo v posodo, ga pokrijemo in pri sobni temperaturi pustimo 3 do 6 ur, da nekoliko naraste. Pred tem lahko v 80 g testa dodamo eno žličko kakava, dobro pregnetemo in damo na stran. Temno testo lahko kasneje uporabimo za pentlje in repke.

05

Po počitku lahko testo prestavimo v hladilnik za daljšo fermentacijo in lažjo prebavljivost, ali pa ga takoj oblikujemo v zajčke.

06

Za oblikovanje zajčkov testo najprej razdelimo na koščke. Za trup vzamemo približno 50 g testa, za glavo malce manj kot 10 g, za repek pa nekoliko manj kot 5 g. Medtem ko oblikujemo posamezne zajčke, ostale koščke pokrijemo, da se testo ne izsuši.

07

Za trup iz večjih kosov oblikujemo pramene in jih razvaljamo. Zavijemo v obliko zajčka in položimo na papir za peko.

08

Nato oblikujemo še glavo. Naredimo kroglico, jo malce povaljamo in sploščimo ter postavimo k trupu. Tudi za repek testo oblikujemo v kroglico in ga pritisnemo zraven trupa. Po želji lahko na repek dodamo tudi košček kakavovega testa.

09

Če želimo, lahko kakavovo testo razvaljamo na čisto tanke trakove in iz njih naredimo pentlje, s katerimi dekoriramo zajčke.

10

Zajčkom na koncu še zarežemo ušesa in jih malce razpremo. Zajčke pokrijemo in pustimo, da se na sobni temperaturi podvojijo. Tik pred peko jim vtisnemo oči iz popra ali rozin.

11

Zajčke pečemo približno 20 minut v prej ogreti pečici na 180 °C.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>