Če kaj, potem tale recept zagotovo ne sodi v rubriko hitrih jedi. Priprava traja kar nekaj ur, zato jo je treba načrtovati vnaprej, a po drugi strani se jed naredi praktično sama: vi samo zmešate sestavine in posodo postavite v pečico.
Sestavine
za govedino
- Goveje kocke za golaž SPAR 1 kg
- Rdeča čebula 3
- Moka 1 žlica
- Črni poper SPAR 1 žlička
- Rdeče vino 0.5 l
- Rožmarin 1 žlička
- Lovorjev list
- Kisla smetana SPAR
- Sol
- Timijan
za polento
- Polenta 200 g
- Voda 0.5 l
- Sol
Priprava
Kocke govedine posolite, potresite z moko in premešajte. Skupaj z na lističe narezano čebulo jih stresite v namaščeno nepregorno posodo in postavite v na 200 stopinj segreto pečico.
Po dvajsetih minutah temperaturo pečice zmanjšajte na 120 stopinj. Mesu in čebuli dodajte poper, rožmarin in lovor, prilijte vino, premešajte, pokrijte (če vaša posoda nima pokrova jo pokrijte z dvojno plastjo alu folije in zatesnite po robovih) in postavite nazaj v pečico, kjer naj se govedina duši štiri ure.
V kozici zavrite vodo, jo solite in vanjo vmešajte instant polento. Polenta naj nežno vre pet minut, nato jo prelijte v pravokoten model in počakajte, da se popolnoma ohladi.
Mrzlo polento narežite na rezine, s kuhinjskimi brisačkami popivnajte odvečno vodo in polento opecite na rahlo naoljeni rebrasti (če je nimate, pa na navadni) ponvi.
Dušeno govedino servirajte z žlico kisle smetane in opečeno polento.