Sestavine
Za tunin file
- Tunin file 300 g
- Beli sezam 2 žlici
- Črni sezam 2 žlici
- Sol 1 žlička
- Poper 1 žlička
- Sladkor 1 žlička
- Paprika v prahu 1 žlička
- Česen v prahu 1 žlička
- Suh timijan 1 žlička
- Sojina omaka 2 žlici
- Arašidovo olje ali avokadovo olje 2 žlici
Za kumarično solato
- Kumare 2
- Mlada čebula 3
- Sveže nastrgan ingver 1 žlica
- Česen 1 strok
- Kis 50 ml
- Olivno olje 20 ml
- Mlet čili 1 žlička
- Med 1 žlička
- Sol
Priprava
Tunin file v sezamovi skorjici
Na krožniku zmešamo vse začimbe (razen sojine omake).
Tuno dobro osušimo s papirnato brisačko. V celoti jo premažemo s sojino omako.
File tune položimo v mešanico začimb. Z obračanjem fileja poskrbimo, da začimbe prekrijejo tuno z vseh strani.
Litoželezno ponev segrejemo do zelo vroče. Dodamo olje in nanj položimo tunin file. File pečemo na vsaki strani približno 1 minuto. Pazimo, da se ne zapeče preveč, saj želimo zlato zapečeno skorjico in še rdečo sredico.
Ko je tuna zapečena z vseh strani, vzamemo iz ponve in z ostrim nožem narežemo na rezine.
Kumarična solata
Kumare narežemo na tanke rezine. Posolimo, da spustijo vodo.
Kumare odcedimo in dodamo narezano čebulo, sveže riban ingver, nasekljan česen, kis, mleti čili, med in olivno olje. Solimo po okusu in vse skupaj zmešamo.