Fižolovka s pašto - Kuhnapato

Fižolovka s pašto

Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
140
min
Čas kuhanja
30
min
Čas počivanja testa
60
min
Čas sušenja testa

Sestavine

Mineštra:

  • Rjavi fižol 30 dag
  • Korenje 1
  • Čebula 1
  • Oljčno olje 2 žlici
  • Maslo 1 žlica
  • Lovorjev list
  • Rožmarin
  • Žajbelj
  • Sol

Šalša:

  • Čebula 1
  • Korenje 3
  • Paradižnikovi pelati 5 žlic
  • Domača klobasa krotegine 0.5
  • Oljčno olje
  • Sol

Testo:

  • Moka durum 35 dag
  • Gladka bela moka 15 dag
  • Rumenjaki 4
  • Jajca 2
  • Oljčno olje 50 ml
  • Sol

Priprava

Priprava pašte

01

Zmešamo obe vrsti moke in sol, na sredini naredimo jamico, v katero dodamo rumenjake in jih vmešamo med moko. Nato postopoma vmešamo še celi jajci in ob tem počasi dodajamo oljčno olje. Zamesimo trdo testo in ga pustimo počivati vsaj pol ure.

02

Testo razvaljamo čim bolj natanko oz. največ na 1 mm debeline in ga pustimo sušiti 1 uro.

03

Iz testa izrežemo majhne kvadratke. Skuhamo jih v slani vodi, da priplavajo na vrh in jih takoj na rahlo vmešamo v šalšo.

Priprava mineštre

01

Čez noč namočen fižol kuhamo z začimbami in sestavinami za mineštro.

02

Tretjino kuhanega fižola vzamemo iz vode in shranimo v ločeno posodo. Iz lonca odstranimo morebitne vejice zelišč in fižol skupaj z zelenjavo spasiramo s paličnim mešalnikom. Med pasiranjem dodajamo oljčno olje in maslo. 

Priprava šalše

01

V ponvi na oljčnem olju popražimo nasekljano čebulo in na drobno narezan korenček. Klobaso olupimo, jo nadrobimo in primešamo. Solimo po potrebi. Dodamo paradižnikove pelate, tretjino fižola, ki smo ga odstranili iz mineštre in dušimo še nekaj minut.

02

V to omako oz. šalšo vmešamo pripravljeno pašto.

Jed postrežem tako, da v krožnik najprej vlijemo mineštro, nato na sredino dodamo pašto s šalšo.