Gurmanski sendvič s focaccio in San Daniele pršutom

Sestavine

Domača focaccia

  • Moka tip 00 500 g
  • Topla voda 375 ml
  • Suhi kvas 7 g
  • Sol 10 g
  • Olivno olje 50 ml
  • Svež rožmarin (po želji)
  • Groba morska sol

Sendvič s pršutom San Daniele

  • Sveža domača focaccia
  • Pršut San Daniele (približno 100 g na sendvič)
  • Rukola sveža
  • Paradižnik (narezan na tanke kolobarje)
  • Mozzarella rezine
  • Olivno olje
  • Bel balzamični kis
  • Sol
  • Poper

Priprava

Domača focaccia

01

V manjši skledi zmešajte toplo vodo in kvas ter pustite stati 5–10 minut, da kvas začne delovati.  

02

V veliki skledi zmešajte moko in sol. Dodajte kvasec in olivno olje ter vse skupaj dobro premešajte, da dobite gladko testo.

03

Testo gnetite približno 10 minut, dokler ni elastično in gladko. Po potrebi dodajte še malo moke.

04

Testo oblikujte v kroglo in ga položite v naoljeno skledo. Pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, oziroma dokler se volumen ne podvoji.

05

Vzhajano testo razvaljajte ali raztegnite na naoljen pekač, da dobite pravokotnik ali krog, debeline približno 1 cm.

06

S prsti naredite vdolbinice po celotni površini testa. Pokapajte z olivnim oljem, posujte z grobo morsko soljo in svežim rožmarinom.

07

Pecite v predhodno ogreti pečici na 220°C približno 20-25 minut, dokler ni zlato rjava in hrustljava. Ohladite na rešetki.

Sendvič s pršutom San Daniele

01

Focaccio prerežite na polovico po dolžini. Spodnjo polovico pokapajte z olivnim oljem in po želji malo balzamičnega kisa.

02

Na olje položite sveže lističe rukole, nato pa dodajte rezine paradižnika in mocarele. Vse skupaj začinite s soljo in poprom.

03

Na vrh položite tanke rezine pršuta San Daniele.

04

Pokrijte z zgornjo polovico focaccie in rahlo pritisnite, da se sendvič sprime.

05

Sendvič postrezite takoj, ali pa ga po želji razrežite na manjše kose in ponudite kot del narezka. Dober tek!