
PT15M min
Sestavine
Holandska omaka:
- Maslo SPAR NATUR*PUR 120 g
- Svež rumenjak 2
- Jabolčni kis 0.5 žličke
- Kajenski poper 0.25 žličke
- Sol
Jajca po florentinsko:
- Oljčno olje 1 žlica
- Mlada špinača SPAR 60 g
- Limonin sok 0.5 žličke
- Sol
- Poper
- Maslo 1 žlička
- Graham bombetka 1
- Jajca SPAR NATUR*PUR 2
- Jabolčni kis 1 žlička
- Dimljen losos DESPAR PREMIUM 100 g
Priprava
Najprej pripravimo holandsko omako:
Maslo damo v kozico, pristavimo na zmeren ogenj in segrejemo, dokler ne začne močno brbotati. Odstavimo.
Medtem ko se maslo topi, v višji ozki stekleni merilni posodi s paličnim mešalnikom premešamo dva rumenjaka in jabolčni kis. Nato med nenehnim mešanjem v zelo tankem curku dodajamo vroče maslo.
Začinimo s kajenskim poprom in soljo po okusu.
V ponev damo oljčno olje in pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo mlado špinačo in jo dušimo tako dolgo, da oveni, približno minuto. Odstavimo z ognja, dodamo limonov sok ter začinimo s soljo in poprom.
V novo ponev damo maslo in pristavimo na ogenj; ko se stali, dodamo razpolovljeno bombetko s prerezano stranjo navzdol. Na hitro popečemo.
Poširamo jajci:
Pripravimo dve skodelici in v vsako ubijemo eno jajce. Večji lonec z litrom in pol vode ter žličko kisa pristavimo na močan ogenj. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj na minimum. Voda mora nehati vreti. Z metlico ustvarimo rahel vrtinec in v sredino previdno spustimo najprej eno jajce, nato pa hitro še drugo. Kuhamo 3 minute. Poširani jajci položimo na krožnik, obložen s papirnato brisačko.
Serviramo:
Na krožnik damo bombetko s popečeno stranjo navzgor. Dodamo mlado špinačo in rezino dimljenega lososa. Čez ribo položimo poširano jajce in vse skupaj radodarno prelijemo s holandsko omako.
Če je holandska omaka pregosta, lahko – preden jo začinimo – dodamo žlico tople vode in jo dobro premešamo.