Jajca po florentinsko - JernejKitchen, Revija PLUS

Jajca po florentinsko

Čas aktivne priprave
15
min
Čas priprave in kuhanja

Sestavine

Holandska omaka:

  • Maslo SPAR Natur*pur 120 g
  • Svež rumenjak 2
  • Jabolčni kis 0.5 žličke
  • Kajenski poper 0.25 žličke
  • Sol

Jajca po florentinsko:

  • Oljčno olje 1 žlica
  • Mlada špinača SPAR 60 g
  • Limonin sok 0.5 žličke
  • Sol
  • Poper
  • Maslo 1 žlička
  • Graham bombetka 1
  • Jajca SPAR Natur*pur 2
  • Jabolčni kis 1 žlička
  • Dimljen losos Despar Premium 100 g

Priprava

Najprej pripravimo holandsko omako:

01

Maslo damo v kozico, pristavimo na zmeren ogenj in segrejemo, dokler ne začne močno brbotati. Odstavimo.

02

Medtem ko se maslo topi, v višji ozki stekleni merilni posodi s paličnim mešalnikom premešamo dva rumenjaka in jabolčni kis. Nato med nenehnim mešanjem v zelo tankem curku dodajamo vroče maslo.

03

Začinimo s kajenskim poprom in soljo po okusu.

04

V ponev damo oljčno olje in pristavimo na zmeren ogenj. Dodamo mlado špinačo in jo dušimo tako dolgo, da oveni, približno minuto. Odstavimo z ognja, dodamo limonov sok ter začinimo s soljo in poprom.

05

V novo ponev damo maslo in pristavimo na ogenj; ko se stali, dodamo razpolovljeno bombetko s prerezano stranjo navzdol. Na hitro popečemo.

Poširamo jajci:

01

Pripravimo dve skodelici in v vsako ubijemo eno jajce. Večji lonec z litrom in pol vode ter žličko kisa pristavimo na močan ogenj. Počakamo, da zavre, nato zmanjšamo ogenj na minimum. Voda mora nehati vreti. Z metlico ustvarimo rahel vrtinec in v sredino previdno spustimo najprej eno jajce, nato pa hitro še drugo. Kuhamo 3 minute. Poširani jajci položimo na krožnik, obložen s papirnato brisačko.

Serviramo:

01

Na krožnik damo bombetko s popečeno stranjo navzgor. Dodamo mlado špinačo in rezino dimljenega lososa. Čez ribo položimo poširano jajce in vse skupaj radodarno prelijemo s holandsko omako.

02

Če je holandska omaka pregosta, lahko – preden jo začinimo – dodamo žlico tople vode in jo dobro premešamo.