Karamelni milkšejk z likerjem in karamelno pokovko - SPAR

Karamelni milkšejk z likerjem in karamelno pokovko

Spar
Spar
Spar
Spar
Čas aktivne priprave
55
min
Čas priprave

Sestavine

Za milkšejk

  • Mleko 250 ml
  • Karamelni sirup 180 ml
  • Liker Bambu po okusu

Za karamelno pokovko

  • Koruzna zrna za pokovko 55 g
  • Olje 0.25 dl
  • Kristalni sladkor 150 g
  • Rjavi sladkor 55 g
  • Koruzni slad 60 ml
  • Voda 60 ml
  • Maslo 14 g
  • Sol 1 žlička
  • Soda bikarbona 1 žlička

Priprava

Karamelni milkšejk

01

V mešalnik damo vse sestavine za milkšejk. Dobro premešamo.

Karamelna pokovka

01

Naredimo pokovko. V večji globoki ponvi segrejemo olje. Ko je to vroče, dodamo koruzna zrna za pokovko in ponev pokrijemo. Počakamo nekaj minut. Ko slišimo, da zrna začnejo pokati, ponev večkrat pretresemo, da se vsa zrna razpočijo. Pokovko pretresemo v večjo skledo.

02

Naredimo karamelo. V kozici segrevamo beli in rjavi sladkor, koruzni slad in vodo. Pri srednji temperaturi med počasnim mešanjem počakamo, da sladkorna zmes zavre. Nato jo dobro premešamo in kozico pokrijemo s pokrovko. Pustimo vreti še dobri 2 minuti. Odkrijemo in dobro premešamo.

03

V posodo postavimo kuhinjski termometer in zmes segrevamo do temperature 116 °C. Če termometra nimamo, lahko temperaturo preverimo tako, da kapljico zmesi kanemo v hladno vodo. Če se takoj spremeni v kroglico, smo dosegli pravo temperaturo.

04

V kozico nato dodamo maslo in mešamo, da se to popolnoma raztopi. Temperatura na termometru se mora povzdigniti na 149 °C. Odstavimo, solimo in premešamo. Nato med neprestanim mešanjem počasi dodajamo še sodo bikarbono. Previdno, saj se bo zmes začela peniti.

05

Še toplo karamelno zmes prelijemo čez pokovko in vse skupaj premešamo. Uporabimo kuhalnico, saj je zmes vrela! Pokovka se bo sprijela v velike kepe.

06

Kos aluminijaste folije razgrnemo na delovno površino. Nanjo stresemo pokovko. Še toplo pokovko s pomočjo folije razdrobimo na manjše kose. Postrežemo.