Klasičen tatarski biftek, Boštjan Napotnik - Revija PLUS

Klasičen tatarski biftek

Boštjan Napotnik, avtor bloga kruhinvino.com, Revija PLUS
enostavno
Čas aktivne priprave
10
min
Čas priprave

Legenda ve povedati, da so Tatari nekoč svoje biftke mleli tako, da so kos mesa s pripadajočimi začimbami tesno zavili v krpo, vstavili med konja in sedlo ter zmlevek, ki je nastal med dolgotrajno ježo, samo še pomazali s kruhom.

Dandanes je večina jedcev zadovoljna s tatarcem, ki ga kupijo pri mesarju. Nič narobe. Za kakšno posebno priložnost pa je vseeno vredno pripraviti svežega, po lastnih željah in okusu. Še najbolj fino bo, če boste samo pripravili vse sestavine in potem pustili, da si meso vsak jedec začini po svoje.


Sestavine

Na sredo mize postavite skodelice z naslednjimi drobno sesekljanimi dodatki:

  • Šalotka
  • Kisle kumarice
  • Kapre v slanici
  • Slani sardelni fileji
  • Peteršilj

Seveda pa ne smejo manjkati niti tekočine, kreme in prahci:

  • Dijon gorčica (pikantna)
  • Mleta paprika
  • Črni poper
  • Sol
  • Worcester omaka
  • Tabasco (ali kakšna druga pekoča omaka)
  • Konjak

Osnova:

  • Sveže goveje meso (na osebo) 150 g

Serviranje:

  • Rumenjaki
  • Maslo
  • Beli kruh

Priprava

01

Osnova je sveže goveje meso – naj bo čim bolj pusto in s čim manj veziva in kit; za vsakega jedca računajte od 100 do 150 gramov. Puristi prisegajo na pljučni file, ki ga nato bodisi strgajo bodisi fino sesekljajo; lahko pa uporabite mnogo cenejši kos lepo očiščenega govejega stegna in ga zmeljete ali pa naj to za vas naredi mesar.

 

02

Iz sesekljanega ali zmletega mesa oblikujte polpete, jih položite na krožnik in na vrhu vsakega oblikujte jamico, v katero dajte jajčni rumenjak.

 

03

Vsakemu gostu pripadajo krožnik z enim polpetom in dve žlički, s katerima si bo zmešal tatarca po svojem okusu, za vse skupaj pa naj bo na sredi mize dovolj dodatkov, masla in popečenega belega kruha.

Nasvet!

Pri mesarju boste izpadli poznavalsko, če boste za tatarca naročili notranji del stegna.