
45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave
80
PT80M min
PT80M min
Čas cvrenja
80
PT80M min
PT80M min
Čas vzhajanja
Sestavine
Testo
- Gladka moka tip 500 1 kg
- Sol 1 ščepec
- Mleko 500 ml
- Sveži kvas 2 kocka
- Rumenjak 8
- Vanilijev sladkor 3 vrečke
- Sladkor 100 g
- Sončnično olje 100 ml
- Rum 2 žlici
- Pomarančna lupina 1
Cvrtje
- Sončnično olje 1 l
Nadev
- Pistacijeva krema
Priprava
01
Priprava moke: V večjo posodo presejemo moko in ji dodamo ščepec soli. Sestavini rahlo premešamo in na sredini naredimo jamico.
02
Aktivacija kvasa: V toplem mleku raztopimo kvas in ga vlijemo v jamico, ki smo jo pripravili v moki. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 20 minut.
03
Mešanje sestavin: Medtem v drugi posodi penasto zmešamo rumenjake z vanili sladkorjem, sladkorjem, rumom, oljem in naribano lupino pomaranče.
04
Gnetenje testa: Zmes rumenjakov vlijemo k moki s vzhajanim kvasom in vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Ne pustimo ponovno vzhajati, ampak takoj oblikujemo krofe.
05
Oblikovanje krofov: Pripravimo delovno površino, ki jo obložimo z veliko rjuho in jo posujemo z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici odmerimo testo, da bodo krofi enake velikosti – približno 100 g za vsako kroglico. V dlaneh oblikujemo gladke kroglice in jih polagamo na pomokano površino.
06
Vzhajanje krofov: Oblikovane krofe pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro.
07
Priprava olja za cvrtje: Medtem pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja naj bo toliko, da sega za približno 3-4 prste visoko. S kuhalnico preverimo temperaturo olja – ko potopimo leseno kuhalnico, se okoli nje začnejo delati mehurčki, kar pomeni, da je olje pripravljeno za cvrtje.
08
Cvrtje krofov: Krofe postavljamo v olje tako, da je spodnji, vzhajan del obrnjen navzgor. Posodo pokrijemo in cvremo krofe 3 do 4 minute na eni strani, nato jih obrnemo in nepokrite cvremo še enak čas na drugi strani. Med cvrtjem spremljamo barvo krofov, saj je le-ta odvisna od vrste kuhalne plošče.
09
Odstranjevanje krofov: S pomočjo cedila vzamemo krofe iz vročega olja in jih odložimo na površino, obloženo s papirnatimi brisačami. Ko so še topli, jih napolnimo z nadevom. Dober tek!