Krofi s pistacijevo kremo - Nika Krmec
Zakaj ne vidite vsebine?

Krofi s pistacijevo kremo

Čas aktivne priprave
45
min
Čas priprave
80
min
Čas cvrenja
80
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Testo

  • Gladka moka tip 500 1 kg
  • Sol 1 ščepec
  • Mleko 500 ml
  • Sveži kvas 2 kocka
  • Rumenjak 8
  • Vanilijev sladkor 3 vrečke
  • Sladkor 100 g
  • Sončnično olje 100 ml
  • Rum 2 žlici
  • Pomarančna lupina 1

Cvrtje

  • Sončnično olje 1 l

Nadev

  • Pistacijeva krema

Priprava

01

Priprava moke: V večjo posodo presejemo moko in ji dodamo ščepec soli. Sestavini rahlo premešamo in na sredini naredimo jamico.

02

Aktivacija kvasa: V toplem mleku raztopimo kvas in ga vlijemo v jamico, ki smo jo pripravili v moki. Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno 20 minut.

03

Mešanje sestavin: Medtem v drugi posodi penasto zmešamo rumenjake z vanili sladkorjem, sladkorjem,  rumom, oljem in naribano lupino pomaranče.

04

Gnetenje testa: Zmes rumenjakov vlijemo k moki s vzhajanim kvasom in vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Ne pustimo ponovno vzhajati, ampak takoj oblikujemo krofe.

05

Oblikovanje krofov: Pripravimo delovno površino, ki jo obložimo z veliko rjuho in jo posujemo z ostro moko. Na kuhinjski tehtnici odmerimo testo, da bodo krofi enake velikosti – približno 100 g za vsako kroglico. V dlaneh oblikujemo gladke kroglice in jih polagamo na pomokano površino.

06

Vzhajanje krofov: Oblikovane krofe pokrijemo in pustimo vzhajati približno 1 uro.

07

Priprava olja za cvrtje: Medtem pripravimo posodo z oljem in ga segrejemo na nizki temperaturi. Olja naj bo toliko, da sega za približno 3-4 prste visoko. S kuhalnico preverimo temperaturo olja – ko potopimo leseno kuhalnico, se okoli nje začnejo delati mehurčki, kar pomeni, da je olje pripravljeno za cvrtje.

08

Cvrtje krofov: Krofe postavljamo v olje tako, da je spodnji, vzhajan del obrnjen navzgor. Posodo pokrijemo in cvremo krofe 3 do 4 minute na eni strani, nato jih obrnemo in nepokrite cvremo še enak čas na drugi strani. Med cvrtjem spremljamo barvo krofov, saj je le-ta odvisna od vrste kuhalne plošče.

09

Odstranjevanje krofov: S pomočjo cedila vzamemo krofe iz vročega olja in jih odložimo na površino, obloženo s papirnatimi brisačami. Ko so še topli, jih napolnimo z nadevom. Dober tek!

NAGRADNA IGRA

Dogodivščinam Oskarja in Boba lahko prisluhneš tudi v ekskluzivnih zvočnih zgodbah! S sodelovanjem v nagradni igri pa z malo sreče celo družino pelješ na izlet na Dunaj.

Več