Sestavine
- Krompir 1 kg
- Maslo 30 g
- Olje za cvrtje 1 l
- Sol
Priprava
Krompir z mandolino narežemo na enakomerne tanke rezine.
Pekač obložimo s peki papirjem. Peki papir naj sega čez rob pekača, tako da bomo lahko po peki krompirjevo zloženko lažje vzeli ven.
Na dno pekača položimo plast rezin krompirja. Namažemo s stopljenim maslom. Na prvo plast zložimo novo plast krompirja. Ponovno namažemo z maslom. Postopek ponavljamo dokler ne napolnimo celotnega pekača.
Vrhnjo plast krompirja pokrijemo z dodatnim listom peki papirja. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 90 minut na 180 °C.
Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Po nekaj minutah na vrh položimo še dodaten peki papir in krompirjevo zloženko obložimo z nečim težkim (npr. pločevinkami). Postavimo v hladilnik, kjer naj počiva čez noč.
Naslednji dan krompirjevo zloženko vzamemo iz pekača. Odstranimo peki papir in zloženko narežemo na enake kose.
Olje za cvrtje segrejemo in kose krompirjeve zloženke ocvremo do zlato rjave barve. Posolimo in postrežemo.
Krompirjev pave je odlična priloga k premium telečji pečenki, polnjeni z jurčki in domačo dimljeno slanino.