Sestavine
- Krompir 1 kg
- Maslo 100 g
- Jajca 2
- Sol 1 ščepec
- Ostra moka 400 g
Priprava
Krompir dobro operemo in ga v olupku skuhamo do mehkega v osoljenem kropu. Kuhan krompir odcedimo in počakamo, da izhlapi vsa para. Nato ga še toplega olupimo, mu dodamo sol, maslo in ga na hitro pretlačimo. Pretlačen krompir pustimo, da se ohladi.
Ohlajenemu krompirju vmešamo jajci in moko. Ta postopek izvedemo tik preden bomo testo uporabili. Krompirjevega testa ne smemo predolgo gnesti, sicer izgubi na čvrstosti in se hitro razleze. Gnetemo ga le toliko časa, da "vzame" vso moko, nato pa ga na pomokani površini oblikujemo po želji.
Če uporabimo krompir, ki je bolj moker, dodamo malenkost več moke. Iz testa lahko oblikujemo njoke, cmoke ali kaj drugega. Skuhamo ga ali spečemo.