40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
45
PT45M min
PT45M min
Čas peke
Sestavine
Sestavine za 21 cm model:
- Moka tip 00 250 g
- Zmehčano maslo 150 g
- Sladkor v prahu 100 g
- Rumenjaki (približno 5) 80 g
- Med (najbolje akacijev ali cvetlični) 20 g
- Limonina lupina 0.5
- Strok vanilije 0.5
- Sol 1 g
Za nadev:
- Marelična marmelada 250 g
- Limonina lupina
Priprava
01
V posodo mešalnika denite zmehčano maslo, sladkor v prahu, semena, ki ste jih postrgali iz vaniljevega stroka in fino naribano skorjo limone. Uporabite lopatast nastavek, mešalnik zaženite in pri nizki hitrosti postopoma dodajte med.
02
V ločeno posodi mešajte rumenjake in sol, da se sol stopi, nato mešanico dodajte v mešalnik. Ko nastane homogena zmes stroj izklopite in dodajte dvakrat presejano moko. Na nizki hitrosti mešajte, da nastane mehko, a ne lepljivo testo.
03
Dobro pomokajte pult in nanj prestavite testo. Pomokajte ga še po gornji strani in ga brez mesenja oblikujte v hlebček. Zavijte ga v folijo za živila in vsaj za nekaj ur, še najraje pa čez noč, postavite v hladilnik.
04
Ohlajeno testo denite na rahlo pomokano delovno površino, ga rahlo pomokajte in ga enakomerno razvaljajte na približno 3 do 4 mm debeline. Testo obrežite s pomočjo 21-centimetrskega obroča modla.
05
Obroč položite na s peki papirjem obložen pekač, vanj vstavite testo in ga enakomerno prebodite z vilicami. Marmelado zmešajte z limonino lupino, jo vlijte na sredino testa in jo s hrbtno stranjo žlice razporedite po testu, tako da ostane približno 1 cm testa od roba nenamazan.
06
Iz preostalega testa narežite približno 1 cm široke trakove in jih položite na testo v dveh plasteh: prvo plast vzporedno od roba do roba modla, nanje pa pod kotom polagajte drugo plast, tako da nastane diamantni vzorec.
07
Preostalo testo razvaljajte na približno 2 cm širok trak in z njim obložite celoten obod modela; testo s prsti rahlo pritisnite ob model.
08
Krostato pecite 45 minut na 165°C. Preden odstranite obroč in krostato postrežete, naj se popolnoma ohladi.