Kruhki sconi s čedarjem, bučnim namazom in kuhanim pršutom - Chef Gregor Vračko, revija PLUS

Kruhki sconi s čedarjem, bučnim namazom in kuhanim pršutom

Chef Vračko
enostavno
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
60
min
Čas počitka
20
min
Čas peke

Sconi so kultni “brunch” prigrizek celotnega britanskega otočja: največkrat postrežen sladki, z gosto sladko smetano in jagodno marmelado. Če so postreženi topli, se razpolovijo kar z roko, sicer pač prerežemo in polnimo.


Sestavine

  • Moka 470 g
  • Pecilni prašek 10 g
  • Sol 2 g
  • Jajca 4
  • Hladno maslo 115 g
  • Cheddar sir 190 g
  • Mleko 150 ml

Dodatno:

  • Jajce za premaz 1

Priprava

01

Moko presejemo s pecilnim praškom in solimo.

02

K jajcem prilijemo mleko in premešamo, da se beljak ne vleče.

03

Čedar naribamo, maslo narežemo na majhne kocke in ga ohranjamo hladnega.

04

K moki dodamo najprej sir, pomešamo, nato dodamo maslo in z rokami vmešamo, kot bi delali drobljenec.

05

Nazadnje prilijemo jajčno zmes in na hitro vgnetemo testo. Pokrijemo in pustimo pol ure počivati.

06

Po tem času testo razvaljamo za dva prsta debelo, ga pokrijemo in znova pustimo 30 minut.

07

Pečico priključimo na 180 stopinj Celzija.

08

Nato oblikujemo scone: vzamemo okrogel modelček premera približno 3 cm in izrezujemo, dokler ne porabimo vsega testa, to pomeni, da vmes znova zgnetemo in razvaljamo testo.

09

Pred peko scone premažemo s stepenim jajcem, lahko mu dodamo še kanec mleka. Razporedimo na pekač, obložen s papirjem za peko, ampak naj bodo kar tesno skupaj; tako se bodo razlezli v višino, ne širino.

10

Pečemo približno 20 minut; pripravo teh kruhkov načrtujemo tako, da jih bomo lahko postregli še tople.

11

Postrežemo z namazom iz bučne prge in kuhanim pršutom brez kože in slanine.