Limetino-borovničeva torta - MasterChef Slovenija

Limetino borovničeva torta

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija
Čas aktivne priprave
165
min
Čas priprave
120
min
Čas kuhanja

Sestavine

Biskvit:

  • Jajca 8
  • Moka 420 g
  • Sladkor 540 g
  • Pecilni prašek 1
  • Mleko 1 dl
  • Limetin sok 1 dl

Borovničev žele:

  • Borovničev pire 400 g
  • Agar agar 1 žlička

Krema iz bele čokolade

  • Bela čokolada 200 g
  • Sladka smetana 250 ml
  • Želatina 4 lističi

Borovničeva krema

  • Bela čokolada 100 g
  • Sladka smetana 250 ml
  • Želatina 4 lističi
  • Borovničev pire 200 ml
  • Sladkor v prahu 50 g

Limetina krema

  • Bela čokolada 100 g
  • Sladka smetana 250 ml
  • Želatina 4 lističi
  • Limetin sok 200 ml
  • Limetina lupina

Maslena krema (opcijsko)

  • Sladkor v prahu 500 g
  • Maslo 250 g
  • Oglje v prahu (opcijsko) 0.5 žličke
  • Mleko ali smetana 1.5 žličke
  • Vanilijev ekstrakt (opcijsko) 7 g

Limetini piškoti (za okrasitev)

  • Toplo maslo 230 g
  • Jajce 1
  • Kisla smetana 110 g
  • Moka 500 g
  • Soda bikarbona 1 žlička
  • Sok in lupina limete 1

‘Royal icing’ glazura

  • Sladkor v prahu 270 g
  • Beljak 1
  • Sok polovice limete

Priprava

Biskvit

01

Jajca in sladkor penasto umešamo, dodamo limetino lupinico in limetin sok. Počasi umešamo moko in pecilni prašek. Zlijemo na pekač (dodamo premer) in pečemo 10 minut na 180 °C. Iz ohlajenega biskvita s pomočjo tortnega modela izrežemo kroge.

Borovničev žele

01

Segrejemo borovničev pire in dodamo žličko agar agarja. Ko zavre zmanjšamo ogenj in mešamo. Čez 3 do 4 minute odstavimo z ognja, počakamo, da se malo ohladi in vlijemo v model ali na pladenj, ki smo ga obložili s folijo za živila. Za 5 minut postavimo v šoker.

Krema iz bele čokolade

01

Sladko smetano stepemo. Na vroči kopeli stopimo belo čokolado. Želatino namočimo v hladno vodo, jo dodamo k beli čokoladi in vse skupaj mešamo nad toplo kopeljo. Vlijemo k stepeni smetani in med tem stepamo. Kremo postavimo v hladilnik.

Borovničeva krema

01

Sladko smetano stepemo. Nad toplo kopeljo stopimo belo čokolado. V kozici segrejemo borovničev pire. Želatino namočimo v hladno vodo, jo dodamo v borovničev pire in vse skupaj vlijemo k stopljeni beli čokoladi. Mešamo nad toplo kopeljo, nato pa dodamo k stepeni smetani in med tem stepamo. Kremo postavimo v hladilnik.

Limetina krema

01

Sladko smetano stepemo. Na topli kopeli stopimo belo čokolado. V kozici segrejemo limetin sok in lupinico, nato dodamo želatino, ki smo jo prej namočili v hladno vodo. Ko se želatina stopi, počasi vlijemo k stopljeni beli čokoladi. Vse skupaj mešamo nad toplo kopeljo, nato vlivamo k stepeni smetani in med tem stepamo. Kremo postavimo v hladilnik.

Maslena krema

01

Z električnim mešalnikom stepamo na sobni temperaturi ogreto maslo, da postane puhasto in skoraj bele barve. Postopoma dodajamo sladkor v prahu, ki smo ga pred tem presejali, in mešamo na srednji ali nizki hitrosti, da se poveže z maslom. Najprej vmešamo tretjino sladkorja, ko se ta v masi raztopi, dodamo še drugo in tretjo tretjino. Vmešamo vaniljev ekstrakt in po želji še oglje, nato pa dodamo mleko ali smetano. Mešamo, da dobimo rahlo in svilnato kremo.

Limetini piškoti

01

Maslo penasto umešamo, dodamo jajce in mešamo nekaj minut. Dodamo kislo smetano in limetin sok ter lupinico. Na koncu dodamo moko, premešamo, da dobimo gladko testo. Postavimo v šoker za 5 minut ali v hladilnik za pol ure. Ohlajeno testo razvaljamo in izrežemo piškote. 10 minut pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Piškote ohladimo.

'Royal icing' glazura

01

Beljake in sladkor skupaj z limetinim sokom stepamo v mešalniku približno 5 minut. Glazuro nanesemo piškote in pustimo, da se suši vsaj eno uro.

Sestavljanje torte

01

Biskvit navlažimo z mlekom. Nato začnemo sestavljati plasti v modelu, obdanem z acetatno folijo. Pri sestavljanju sledimo vrstnemu redu: najprej krema z belo čokolado, nanjo položimo borovničev žele, nato spet krema iz bele čokolade, nanjo položimo biskvit in limonino kremo, nadaljujemo z biskvitom in nanj namažemo borovničevo kremo. Zaključimo z biskvitom. Sestavljeno torto premažemo z masleno kremo in dekoriramo. Piškote lahko za dekoracijo uporabimo cele ali pa iz njih pripravimo 'crumble', ki ga posujemo poleg torte.