PT120M min
Sestavine
- Lososov file 4 kosi
- Sol 1 žlička
- Poper 1 ščepec
- Maslo 1 žlica
Omaka z rdečim vinom:
- Šalotka 4
- Sladkor 1 žlica
- Slanina 25 g
- Rdeče vino 2 dl
- Timijan 1 vejica
- Sladka smetana 2 žlici
- Sol 1 ščepec
- Poper 1 ščepec
Omaka iz šampinjonov:
- Šampinjoni 100 g
- Maslo 1 žlica
- Sladka smetana 2 dl
- Sol 1 ščepec
- Poper 1 ščepec
Priprava
Za prilogo olupimo krompir in jih zrežemo na četrtine. Položimo na pekač in posipamo s soljo, ter počasi pečemo v pečici cca. 45 minut. Fileje lososa nekoliko solimo in popopramo. Obojestransko zapečemo na maslu.
Omako z rdečim vinom razdelimo po krožnikih, nato položimo fileje lososa in potem še prelijemo z omako s šampinjoni. Poleg ponudimo pražen krompir.
Omaka z rdečim vinom
Za omako z rdečim vinom olupimo šalotke, jih drobno nasekljamo ter prepražimo na maslu. Karameliziramo s sladkorjem. Dodamo slanino in na kratko popečemo. Zalijemo z rdečim vinom in dodamo vejico timijana. Tekočina mora izhlapeti do polovice. Dodamo sladko smetano in začinimo s soljo ter poprom.
Omaka iz šampinjonov
Za omako s šampinjoni, šampinjone očistimo in zrežemo na četrtine ter pražimo na maslu. Dodamo približno 1/8 litra sladke smetane in pustimo, da se zgosti. Začinimo s soljo in popopramo.