Losos z gobami in slanino - Spar

Losos z gobami in slanino

Čas aktivne priprave
120
min
Čas priprave in pečenja

Sestavine

  • Lososov file 4 kosi
  • Sol 1 žlička
  • Poper 1 ščepec
  • Maslo 1 žlica

Omaka z rdečim vinom:

  • Šalotka 4
  • Sladkor 1 žlica
  • Slanina 25 g
  • Rdeče vino 2 dl
  • Timijan 1 vejica
  • Sladka smetana 2 žlici
  • Sol 1 ščepec
  • Poper 1 ščepec

Omaka iz šampinjonov:

  • Šampinjoni 100 g
  • Maslo 1 žlica
  • Sladka smetana 2 dl
  • Sol 1 ščepec
  • Poper 1 ščepec

Priprava

01

Za prilogo olupimo krompir in jih zrežemo na četrtine. Položimo na pekač in posipamo s soljo, ter počasi pečemo v pečici cca. 45 minut. Fileje lososa nekoliko solimo in popopramo. Obojestransko zapečemo na maslu.

02

Omako z rdečim vinom razdelimo po krožnikih, nato položimo fileje lososa in potem še prelijemo z omako s šampinjoni. Poleg ponudimo pražen krompir.

Omaka z rdečim vinom

Za omako z rdečim vinom olupimo šalotke, jih drobno nasekljamo ter prepražimo na maslu. Karameliziramo s sladkorjem. Dodamo slanino in na kratko popečemo. Zalijemo z rdečim vinom in dodamo vejico timijana. Tekočina mora izhlapeti do polovice. Dodamo sladko smetano in začinimo s soljo ter poprom.

Omaka iz šampinjonov

Za omako s šampinjoni, šampinjone očistimo in zrežemo na četrtine ter pražimo na maslu. Dodamo približno 1/8 litra sladke smetane in pustimo, da se zgosti. Začinimo s soljo in popopramo.

Deli