Mascarpone pita z malinami

Spar
Spar
Spar
Spar
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave
300
min
Čas hlajenja
15
min
Čas peke
10
min
Čas kuhanja

Ko nam življenje podari sveže maline … pripravimo odlično mascarpone pito z malinami. Preberite recept in veselo na delo.

Sestavine

Krhko testo

  • Gladka moka 200 g
  • Sol 1 ščepec
  • Sladkor 60 g
  • Rumenjak 2
  • Naribana lupinica limone

Malinin džem

  • Zamrznjene maline 200 g
  • Sladkor 75 g

Mascarpone nadev

  • Mascarpone 250 g
  • Želatina 2 lističa
  • Sladkor v prahu 35 g
  • Vanilijev sladkor 1
  • Kremni sir 200 g
  • Sladka smetana 400 ml
  • Bela čokolada 100 g

Preliv

  • Sladka smetana 50 ml
  • Bela čokolada 100 g

Okrasitev

  • Sladka smetana
  • Sveže maline

Priprava

Krhko testo

01

Najprej pripravimo krhko testo. V skledo presejemo 200 g gladke moke, dodamo ščepec soli in sladkor. Maslo narežemo na kocke in ga dodamo v skledo. Maščobo vgnetemo v suhe sestavine, dokler ne postane podobna drobtinam. Dodamo rumenjake in limonino lupinico ter sestavine na hitro oblikujemo v kepo, sploščimo v disk, zavijemo v folijo za živila in za 30 minut do 1 ure shranimo v hladilnik. Če je testo presuho, mu dodamo še eno ali dve žlici hladne vode.  

02

Pekač za pite namastimo z maslom. Testo pustimo na sobni temperaturi 5 minut, da se malo zmehča, potem pa ga na pomokani površini razvaljamo na debelino 0,5 cm.

03

Razvaljano testo položimo v namaščen pekač in ga s prsti rahlo pritisnemo v pekač. Na dnu ga prebodemo z vilicami, odvečno testo pa odstranimo.

04

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo pokrijemo s kosom papirja za peko in po njem razporedimo riž, suha fižolova zrna ali kroglice za peko. V ogreti pečici ga pečemo 10 do 15 minut, potem pa odstranimo papir za peko in utež, ter testo pečemo dokler se lepo zlato rjavo obarva.

Malinin džem

01

Maline in sladkor segrejmo na srednji temperaturi. Ko vse skupaj zavre, konstantno mešamo in kuhamo še 10 minut.

02

Precedimo čez cedilo, da se znebimo pešk.

Mascarpone krema

01

V skledo damo mascarpone, želatino (pripravimo po navodilih na paketku), sladkor v prahu in vanilin sladkor.

02

Mešamo 1 minuto oz. dokler niso vse sestavine vmešane. Počasi dodajamo stopljeno belo čokolado (naj bo mlačna, ne vroča). Nato dodamo še kremni sir in ponovno vse zmešamo. Postopoma dodamo stepeno sladko smetano. Kremo mešamo, dokler zmes ne postane čvrsta.

Dodatno:

Vse sestavine naj bodo na sobni temperaturi, stepena smetana pa naj bo ohlajena.

03

Polovico mase dodamo na dno pite v pekaču in prelijemo z ⅔ malininega džema. Nato dodamo še drugo polovico mascarpone mase.

Preliv

01

Zavremo sladko smetano in dodamo koščke bele čokolade. Mešamo, dokler se ne stopi. Pustimo, da se zmes malce ohladi, a še vedno ostane tekoča, ter beli čokoladni ganache prelijemo čez mascarpone kremo. 

02

Malinov džem pokapljamo na vrh ganacha in ustvarimo abstraktne vzorce z zobotrebcem ali z nabodalom za ražnjiče.

03

Pito damo v hladilnik za vsaj 4 ure - najboljše kar čez noč.

04

Ohlajeno pito okrasimo še z vrhovi stepene smetane in svežimi malinami.