Medenjakov kolač - Jernej Kitchen

Medenjakov kolač

Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
75
min
Čas peke

Sestavine

  • Med 120 g
  • Javorjev sirup 80 g
  • Maslo 170 g
  • Polnozrnata moka 200 g
  • Mleti ovseni kosmiči 180 g
  • Mlet ingver 3 žličke
  • Temno rjavi sladkor Dark Muscovado 160 g
  • Pecilni prašek 2 žlički
  • Muškatni orešček 0.5 žličke
  • Cimet v prahu 1 žlička
  • Jajce 1
  • Mleko 60 ml
  • Dulce de leche SPAR PREMIUM 250 g

Priprava

01

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Pripravimo okrogel pekač v premeru 20 cm. Pekač namastimo z maslom in obložimo s papirjem za peko.

02

Med, javorjev sirup in maslo damo v kozico. Pristavimo na zmeren ogenj in med mešanjem kuhamo, da se maslo stopi. Mešanica ne sme zavreti. Postavimo na stran.

03

V skledi premešamo polnozrnato moko, mlete ovsene kosmiče, ingver, temno rjavi sladkor Dark Muscovado, pecilni prašek, muškatni oreh in cimet v prahu. V manjši skledi razžvrkljamo jajce in mleko.

04

Jajčno mešanico in mešanico javorjevega sirupa vlijemo k suhim sestavinam in premešamo, da nastane enotna zmes. Vlijemo v pripravljen pekač in postavimo v predhodno segreto pečico. Pečemo 60 - 75 minut pri 160 stopinj, oziroma tako dolgo, da je kolač v sredini pečen. Preverimo z zobotrebcem.

05

Ko je kolač pečen, ga pet minut pustimo v modelu, nato ga prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Premažemo z Dulce de Leche namazom, razrežemo na osem kosov in postrežemo.