Sestavine
- Med 120 g
- Javorjev sirup 80 g
- Maslo 170 g
- Polnozrnata moka 200 g
- Mleti ovseni kosmiči 180 g
- Mlet ingver 3 žličke
- Temno rjavi sladkor Dark Muscovado 160 g
- Pecilni prašek 2 žlički
- Muškatni orešček 0.5 žličke
- Cimet v prahu 1 žlička
- Jajce 1
- Mleko 60 ml
- Dulce de leche SPAR PREMIUM 250 g
Priprava
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Pripravimo okrogel pekač v premeru 20 cm. Pekač namastimo z maslom in obložimo s papirjem za peko.
Med, javorjev sirup in maslo damo v kozico. Pristavimo na zmeren ogenj in med mešanjem kuhamo, da se maslo stopi. Mešanica ne sme zavreti. Postavimo na stran.
V skledi premešamo polnozrnato moko, mlete ovsene kosmiče, ingver, temno rjavi sladkor Dark Muscovado, pecilni prašek, muškatni oreh in cimet v prahu. V manjši skledi razžvrkljamo jajce in mleko.
Jajčno mešanico in mešanico javorjevega sirupa vlijemo k suhim sestavinam in premešamo, da nastane enotna zmes. Vlijemo v pripravljen pekač in postavimo v predhodno segreto pečico. Pečemo 60 - 75 minut pri 160 stopinj, oziroma tako dolgo, da je kolač v sredini pečen. Preverimo z zobotrebcem.
Ko je kolač pečen, ga pet minut pustimo v modelu, nato ga prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Premažemo z Dulce de Leche namazom, razrežemo na osem kosov in postrežemo.