Sestavine
- Stročji fižol 200 g
- Fige 6
- Bela čebula 1
- Feta sir 125 g
- Orehi 50 g
- Bazilika 1 pest
- Figova marmelada 3 žlice
- Olivno olje SPAR PREMIUM 1 žlica
- Balzamični kis 1 žlica
- Sol 1 ščepec
Priprava
Stročji fižol očistimo in blanširamo v slanem kropu. Odcedimo ga in splaknemo pod hladno vodo.
Ko se dokončno ohladi, ga damo v večjo skledo in obložimo s figami, nasekljano čebulico, feta sirom, orehi in baziliko.
Za polivko v manjši skodelici zmešamo figovo marmelado, balzamični kis, olivno olje in sol. Dobro premešamo in po solati prelijemo, tik preden jo postrežemo.
Dober tek!
Rajska poletna poslastica – fige
Sočni sadeži jajčaste ali hruškaste oblike, omamnega vonja in edinstvenega sladkega okusa – seveda govorimo o figah! Ta edinstvena poletna poslastica, značilna zlasti za Sredozemlje, je pravi rajski sadež.
Izvira iz južne Perzije in Sirije, cenili pa so jo že v času starih Egipčanov in v stari Grčiji. Cenjena ostaja tudi danes – sveža ali sušena vas v trenutku napolni z energijo, kuhana ali pečena je vedno odlična, popestri in okrasi seveda vse sladice, vse bolj pa se uveljavlja tudi v slanih jedeh (poskusite jo v kombinaciji s pršutom ali sirom s plemenito plesnijo!). Ker je zelo nasitna, je idealna za hiter prigrizek ali malico.
Ste vedeli?
Kdaj so fige zrele, je popolnoma odvisno od narave; sadovi dozorijo in se rahlo osušijo že na drevesu. Drevesa obrodijo enkrat ali dvakrat letno.
Pri nakupu izbiramo sadeže, ki se na rahel pritisk (nikar jih ne stiskajmo preveč!) rahlo vdajo, vseeno pa ohranijo obliko.
Lahko kupimo tudi počene, a le, če jih nameravamo takoj pojesti.
Sadeži morajo imeti nežen, sladek vonj. Če dišijo po kislem, so že prezrele.
Zrele fige lahko hranimo v hladilniku največ dva dni in jih nikoli ne zlagamo eno na drugo.