Mlada goveja pljučna s krompirjevim pirejem, pečenim koromačem ter maslom z dimljenim česnom in timijanom
PT45M min
min
Sestavine
- Goveji file 500 g
- Čebulica koromača 0.5
- Sol
- Poper
- Olivno olje
Za zeliščno maslo:
- Nesoljeno maslo 100 g
- Prekajen česen 2 stroka
- Timijan 1 žlica
Za krompirjev pire
- Srednje velik krompir 2
- Maslo 30 g
- Zgoščena smetana 2 žlici
- Mleko 2 žlici
- Mikro zelišča za dekoracijo
Priprava
Maslo z dimljenim česnom in timijanom
V skledi zmehčamo maslo. Dodamo dimljen česen in timijanove liste. Dobro premešamo. Zmes damo na kos pergamentnega papirja ali plastične folije. Dobro zavijemo in oblikujemo v valj. Damo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se maslo nazaj strdi.
Krompirjev pire
Krompir olupimo in narežemo na kose. Skuhamo v slani vodi do mehkega. Nato krompir odcedimo, pretlačimo ter dodamo maslo, smetano in mleko. Dobro premešamo. Pire damo v kuhinjskega robota in mešamo do gladkega. Po potrebi dodamo še malo mleka, da postane pire zares svilnat. Po okusu solimo.
Pečeni koromač
Koromač obrežemo, sredico čebulice narežemo na rezine. Začinimo z olivnim oljem, soljo in poprom. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj razporedimo koromač. Pečemo 10 do 15 minut na 180 °C, da koromač postane mehek in rahlo porjavi.
Zrezki iz pljučne pečenke
Goveji file narežemo na 2 zrezka. Natremo ju z oljem ter začinimo s soljo in poprom. Žar (ali žar ponev) dobro segrejemo. Zrezka položimo na vročo ploščo in pečemo 4 do 5 minut na vsaki strani. Odstavimo in pustimo počivati vsaj 5 minut.
Pripravimo dva servirna krožnika. Na sredino vsakega položimo krompirjev pire. Na pire položimo zrezek. Odrežemo rezino zeliščnega masla in jo položimo na vrh vsakega zrezka. Na krožnik dodamo še koromač in okrasimo z mikro zelišči.