Nadevani lignji

Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
35
min
Čas pečenja

Sestavine

  • Poper 1 ščepec
  • Sol 1 ščepec
  • Origano 1 ščepec
  • Paradižnikov sok 3 dl
  • Belo vino 1.5 dl
  • Peteršilj 5 vejic
  • Pistacije 4 žlice
  • Riž 70 g
  • Olivno olje 1 dl
  • Čebula 1
  • Lignji 800 g

Priprava

01

Lignje očistimo, jim odrežemo glave, odstranimo črnilno vrečko, kost in drobovje. Splakne­mo z obilo tekoče vode. V 1/2 dl olja popražimo drobno seseklja­no čebulo, da se zmehča.

02

Riž operemo, prevremo in dodamo k čebuli. Primešamo pistacije, sesekljan peteršilj, sol in poper. Vse dobro premešamo. Z nadevom napolnimo lignje, vendar ne preveč, saj se bo riž še napel. Odprtine zapremo z zobotrebcem.

03

Preostalo olje se­grejemo v pekaču, zložimo vanj napolnjene lignje, glave in lovke ter jih popečemo. Prilijemo vino, ogret paradižnikov sok, po po­trebi posolimo in dodamo baziliko in origano. Dušimo pri zmerni temperaturi ali pečemo v pečici pri 175°C približno 35 minut, dokler se lignji ne zmehčajo in tekočina zgosti.

04

Jed lahko ponudimo toplo ali hladno.