PT25M min
PT35M min
Sestavine
- Poper 1 ščepec
- Sol 1 ščepec
- Origano 1 ščepec
- Paradižnikov sok 3 dl
- Belo vino 1.5 dl
- Peteršilj 5 vejic
- Pistacije 4 žlice
- Riž 70 g
- Olivno olje 1 dl
- Čebula 1
- Lignji 800 g
Priprava
Lignje očistimo, jim odrežemo glave, odstranimo črnilno vrečko, kost in drobovje. Splaknemo z obilo tekoče vode. V 1/2 dl olja popražimo drobno sesekljano čebulo, da se zmehča.
Riž operemo, prevremo in dodamo k čebuli. Primešamo pistacije, sesekljan peteršilj, sol in poper. Vse dobro premešamo. Z nadevom napolnimo lignje, vendar ne preveč, saj se bo riž še napel. Odprtine zapremo z zobotrebcem.
Preostalo olje segrejemo v pekaču, zložimo vanj napolnjene lignje, glave in lovke ter jih popečemo. Prilijemo vino, ogret paradižnikov sok, po potrebi posolimo in dodamo baziliko in origano. Dušimo pri zmerni temperaturi ali pečemo v pečici pri 175°C približno 35 minut, dokler se lignji ne zmehčajo in tekočina zgosti.
Jed lahko ponudimo toplo ali hladno.