
PT20M min
min
min
Sestavine
Za testo
- Moka 600 g
- Mleko 400 ml
- Kvas 25 g
- Sladkor 3 žlice
- Limonina lupina 0.5 žličke
- Sol 1 žlička
- Kakav v prahu 2 žlici
- Rumenjak 1 kos
- Maslo 100 g
- Maslo za namastitev pekača 1 žlica
Za nadev
- Pistacije 500 g
- Sladkor 500 g
- Jajca 4 kosi
Priprava
Za testo
Kvas raztopimo v 100 ml mlačnega mleka, dodamo 1 žlico sladkorja in pustimo na toplem 10 minut, da naraste. Moko, limonino lupino, sol, preostali 2 žlici sladkorja in kakav temeljito premešamo. Dodamo preostalo mlačno mleko, vzhajan kvas, rumenjak in vse skupaj skrbno premešamo.
Potem dodamo mlačno raztopljeno maslo in zamesimo gladko testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem približno 1 uro, da vzhaja. Pistacije zmeljemo in jih primešamo k drugim sestavinam za nadev.
Vzhajano testo razvaljamo in ga premažemo z nadevom iz pistacij. Zavijemo in spojimo oba konca, da naredimo krog. Tako pripravljen kolač položimo v model za šarkelj, predhodno namazan z maslom. Pečemo na 180 °C 30 - 40 minut.
Polovico količine pistacij lahko nadomestite z mandlji.