Okrogla potica s pistacijami - Spar

Okrogla potica s pistacijami

Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
60
min
Čas vzhajanja
40
min
Čas peke

Sestavine

Za testo

  • Moka 600 g
  • Mleko 400 ml
  • Kvas 25 g
  • Sladkor 3 žlice
  • Limonina lupina 0.5 žličke
  • Sol 1 žlička
  • Kakav v prahu 2 žlici
  • Rumenjak 1 kos
  • Maslo 100 g
  • Maslo za namastitev pekača 1 žlica

Za nadev

  • Pistacije 500 g
  • Sladkor 500 g
  • Jajca 4 kosi

Priprava

Za testo

01

Kvas raztopimo v 100 ml mlačnega mleka, dodamo 1 žlico sladkorja in pustimo na toplem 10 minut, da naraste. Moko, limonino lupino, sol, preostali 2 žlici sladkorja in kakav temeljito premešamo. Dodamo preostalo mlačno mleko, vzhajan kvas, rumenjak in vse skupaj skrbno premešamo.

02

Potem dodamo mlačno raztopljeno maslo in zamesimo gladko testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem približno 1 uro, da vzhaja. Pistacije zmeljemo in jih primešamo k drugim sestavinam za nadev.

03

Vzhajano testo razvaljamo in ga premažemo z nadevom iz pistacij. Zavijemo in spojimo oba konca, da naredimo krog. Tako pripravljen kolač položimo v model za šarkelj, predhodno namazan z maslom. Pečemo na 180 °C 30 - 40 minut.

Nasvet

Polovico količine pistacij lahko nadomestite z mandlji.

Deli