Sestavine
Kava
- Instant kava 4 žlice
- Vroča voda 1 skodelica
Tiramisu krema
- Sladkor 130 g
- Vanilijeva pasta 2 žlici
- Jajca 2
- Rumenjaki 5
- Ohlajena skuhana močna kava (brez usedline, najbolje instant kava, dodajte dvojno količino) 50 ml
- Smetana za stepanje 250 g
- Mascarpone 500 g
Dodatki
- Čokoladni piškoti s kremnim polnilom 2 paketa
- Kakav za posip
- Zdrobljeni piškoti za posip
Priprava
01
V skodelico vroče vode vmešajte instant kavo in pustite, da se ohladi.
02
V ločeni posodi zmešajte sladkor, vaniljevo pasto, jajca, rumenjake in ohlajeno kavo. S pomočjo metlice za stepanje premešajte, da dobite enotno maso.
03
Na srednjem ognju segrejte lonec, v katerega ste vlili 250ml vode. Ko voda zavre v lonec dodajte kuhalnico, na lonec pa posodo z jajčno kavno mešanico, da dobite vodno kopel. Ogenj znižajte in med rahlim vretjem maso s pomočjo metlice za stepanje stalno mešajte toliko časa, da se masa najprej speni in posvetli, potem pa še zgosti. Ta postopek traja približno 10 minut. Maso redno mešajte, da ne nastanejo grudice.
Ko se krema zgosti jo odstavite in pustite 10 minut, da se ohladi.
04
V ločeni veliki posodi stepajte smetano za stepanje toliko časa, da dobite rahle trdne vrhove. Postavite na stran.
05
V ločeni veliki posodi zmešajte mascarpone in ohlajeno kavno mešanico. S pomočjo ročnega mešalnika premešajte, da dobite gladko maso brez grudic. S pomočjo silikonske lopatice vmešajte še stepeno smetano.
06
V večji pekač po dnu razporedite piškote, ki ste jih pred tem bogato pomočili v ohlajeno kavo. S piškoti prekrijte celotno dno.
07
Po vrhu piškotov razporedite polovico kreme. Po vrhu kreme pa še eno plast namočenih piškotov. Po vrhu piškotov premažite preostanek kreme in zgladite površino. Posujte s kakavom v prahu in postavite v hladilnik za vsaj 5 ur ali najbolje kar čez noč.
08
Po ohlajenem tiramisuj posujte nadrobljene piškote in postrezite.