Pečen lososov file na dušenem zelju s koromačem in pomarančno majonezo - Marko Herič

Pečen lososov file na dušenem zelju s koromačem in pomarančno majonezo

srednje zahtevno
Marko Herič
Čas aktivne priprave
60
min
Čas priprave in pečenja

Sestavine

  • Rožmarin 1 ščepec
  • Timijan 1 ščepec
  • Rukola 10 vejic
  • Limonin sok 0.5 kosa
  • Olje 1 žlica
  • Dijon gorčica 1 žlica
  • Rumenjak 1
  • Kisla smetana 2 žlici
  • Pomaranča 1
  • Pomarančni sok 2 dl
  • Koromačeva semena 1 žlička
  • Česen 3 stroki
  • Čebula 1
  • Koromač 2 kosa
  • Zelje 400 g
  • Losos 800 g

Priprava

01

Na oljčnem olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo in česen. Dodamo nasekljano zelje, solimo, popramo in dodamo zelišča ter strta koromačeva semena. Zalijemo z 2 dl vode in pustimo, da se zelje malo poduši in tekočina povre. Damo na stran.

02

V kozici povremo pomarančni sok na 1/3 in ga ohladimo. Koromač narežemo na zelo tanke rezine, iz pomaranče izrežemo fileje in jih pomešamo z rukolo. Začinimo z oljčnim oljem, soljo in poprom.

03

V skledo z okroglim dnom položimo rumenjak, damo žličko dijonske gorčice, sok pol limone, solimo, popramo in dobro premešamo. Nato pričnemo počasi dolivati oljčno olje, ter ves čas intenzivno mešamo z metlico, tako da dobimo gosto kremo, podobno majonezi. Vmešamo še redukcijo pomarančnega soka in kislo smetano, tako da dobimo ne gost in ne preveč tekoč dresing.

04

Lososa posolimo in z obeh strani popečemo v ponvi. Serviramo tako, da na zelje položimo solato iz rukole in koromača, nanj položimo lososov file in ga prelijemo z dresingom.