
PT60M min
Sestavine
- Rožmarin 1 ščepec
- Timijan 1 ščepec
- Rukola 10 vejic
- Limonin sok 0.5 kosa
- Olje 1 žlica
- Dijon gorčica 1 žlica
- Rumenjak 1
- Kisla smetana 2 žlici
- Pomaranča 1
- Pomarančni sok 2 dl
- Koromačeva semena 1 žlička
- Česen 3 stroki
- Čebula 1
- Koromač 2 kosa
- Zelje 400 g
- Losos 800 g
Priprava
Na oljčnem olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo in česen. Dodamo nasekljano zelje, solimo, popramo in dodamo zelišča ter strta koromačeva semena. Zalijemo z 2 dl vode in pustimo, da se zelje malo poduši in tekočina povre. Damo na stran.
V kozici povremo pomarančni sok na 1/3 in ga ohladimo. Koromač narežemo na zelo tanke rezine, iz pomaranče izrežemo fileje in jih pomešamo z rukolo. Začinimo z oljčnim oljem, soljo in poprom.
V skledo z okroglim dnom položimo rumenjak, damo žličko dijonske gorčice, sok pol limone, solimo, popramo in dobro premešamo. Nato pričnemo počasi dolivati oljčno olje, ter ves čas intenzivno mešamo z metlico, tako da dobimo gosto kremo, podobno majonezi. Vmešamo še redukcijo pomarančnega soka in kislo smetano, tako da dobimo ne gost in ne preveč tekoč dresing.
Lososa posolimo in z obeh strani popečemo v ponvi. Serviramo tako, da na zelje položimo solato iz rukole in koromača, nanj položimo lososov file in ga prelijemo z dresingom.