
PT50M min
min
PT25M min
Sestavine
- Mleko 200 g
- Kvas 7 g
- Voda 50 g
- Moka 600 g
- Rjavi sladkor 100 g
- Jajca 3
- Sol 7 g
- Maslo 100 g
- Mleti lešniki 100 g
- Mleti mandlji 100 g
- Vanilin sladkor 2 zavitka
- Rjavi sladkor 50 g
- Maslo 50 g
- Sol 1 ščepec
- Kisla smetana 50 g
- Rozine 50 g
- Čokolada 100 g
Priprava
V skledi dobro premešamo mlačno mleko, kvas in vodo. Postavimo na stran za 10 minut. V kuhinjskem robotu premešamo moko, sladkor in sol. Dodamo mešanico kvasa, mleka ter vode in zgnetemo v prožno testo. Gnetemo na nizki hitrosti 5 minut.
Maslo narežemo na manjše kocke. Med neprestanim gnetenjem postopoma dodamo kocke masla. Gnetemo še 10 minut. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 35 - 45 minut na sobni temperaturi oz. dokler testo ni podvojeno.
Pripravimo nadev. V skledi premešamo mlete lešnike, mlete mandlje in mlete orehe, vanilin sladkor, rjavi sladkor, stopljeno maslo, ščep soli, kislo smetano, odcejane rozine in koščke čokolade. 2 pekača velikosti 12 x 24 cm obložimo s papirjem za peko. Delovno površino dobro pomokamo in testo razvaljamo na debelino 5 mm.
Nadev enakomerno razporedimo po testu in zavijemo v rolado. To po dolžini prerežemo na pol in spletemo v kito. Kito razpolovimo in damo v pripravljena pekača, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro - 1 uro in pol na sobni temperaturi oz. dokler ni testo podvojeno. Pečico segrejemo na 190 stopinj.
Vzhajani pletenici premažemo z razžvrkljanim jajcem, po želji posujemo s sladkornimi kristali in postavimo v pečico. Pečemo 25 minut na 190 stopinj.