Pletenica z oreščki, rozinami in čokolado - Spar

Pletenica z oreščki, rozinami in čokolado

Čas aktivne priprave
50
min
Čas priprave
130
min
Čas vzhajanja
25
min
Čas peke

Sestavine

  • Mleko 200 g
  • Kvas 7 g
  • Voda 50 g
  • Moka 600 g
  • Rjavi sladkor 100 g
  • Jajca 3
  • Sol 7 g
  • Maslo 100 g
  • Mleti lešniki 100 g
  • Mleti mandlji 100 g
  • Vanilin sladkor 2 zavitka
  • Rjavi sladkor 50 g
  • Maslo 50 g
  • Sol 1 ščepec
  • Kisla smetana 50 g
  • Rozine 50 g
  • Čokolada 100 g

Priprava

01

V skledi dobro premešamo mlačno mleko, kvas in vodo. Postavimo na stran za 10 minut. V kuhinjskem robotu premešamo moko, sladkor in sol. Dodamo mešanico kvasa, mleka ter vode in zgnetemo v prožno testo. Gnetemo na nizki hitrosti 5 minut.

02

Maslo narežemo na manjše kocke. Med neprestanim gnetenjem postopoma dodamo kocke masla. Gnetemo še 10 minut. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 35 - 45 minut na sobni temperaturi oz. dokler testo ni podvojeno.

03

Pripravimo nadev. V skledi premešamo mlete lešnike, mlete mandlje in mlete orehe, vanilin sladkor, rjavi sladkor, stopljeno maslo, ščep soli, kislo smetano, odcejane rozine in koščke čokolade. 2 pekača velikosti 12 x 24 cm obložimo s papirjem za peko. Delovno površino dobro pomokamo in testo razvaljamo na debelino 5 mm.

04

Nadev enakomerno razporedimo po testu in zavijemo v rolado. To po dolžini prerežemo na pol in spletemo v kito. Kito razpolovimo in damo v pripravljena pekača, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 1 uro - 1 uro in pol na sobni temperaturi oz. dokler ni testo podvojeno. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

05

Vzhajani pletenici premažemo z razžvrkljanim jajcem, po želji posujemo s sladkornimi kristali in postavimo v pečico. Pečemo 25 minut na 190 stopinj.