Polentin kolač z limonino kremo

Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Jernej Kitchen
Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
40
min
Čas peke

Sestavine

Polentin kolač:

  • Gladka bela moka 150 g
  • Polenta 200 g
  • Pecilni prašek 1 žlica
  • Sol 0.5 žličke
  • Jajca 3
  • Sladkor 150 g
  • Vanilijeva pasta 0.5 žličke
  • Repično olje 120 ml
  • Mleko 250 ml
  • Limonina lupina 0.5 žličke

Limonina krema:

  • Rumenjaki 4
  • Sladkor 80 g
  • Limonin sok 120 ml
  • Lupinica limone 1 žlička
  • Gustin 1 žlička
  • Maslo 150 g

Priprava

01

Pečico segrejemo na 180 stopinj.  

02

V manjši skledi premešamo moko, polento, pecilni prašek in sol.

03

V ločeno, večjo skledo damo jajca, sladkor in vanilijo. Penasto stepemo z električnim mešalnikom. Nato počasi, med rednim stepanjem, vlivamo olje do gladke teksture. Dodamo mleko, limonino lupinico in polentino mešanico ter na hitro premešamo.

04

Pekač velikosti 25 x 30 cm namastimo z oljem ali maslom. Vanj vlijemo pripravljeno zmes za kolač. Postavimo v pečico in pečemo 30–40 minut na 180 °C. Medtem ko se ko-lač peče, pripravimo limonino kremo.

05

V manjšo ognjevarno skledo damo rumenjake, sladkor, limonin sok, limonino lupinico ter gustin. Kozico z vodo pristavimo na šibek ogenj, na kozico pa postavimo skledo. Med red-nim mešanjem kuhamo 5 minut oz. tako dolgo, da se mešanica zgosti.

06

Odstavimo z ognja in pustimo, da se limonina krema ohladi, približno 5–10 minut. Meša-nici postopoma dodajamo na kocke narezano hladno maslo in vmešamo s pomočjo palič-nega mešalnika, da se omaka poveže. Do uporabe postavimo v hladilnik.

07

Polentin kolač razrežemo na poljubne rezine in postrežemo z limonino kremo.