Polentin kolač z limonino kremo - Jernej Kitchen

Polentin kolač z limonino kremo

Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
40
min
Čas peke

Sestavine

Polentin kolač:

  • Gladka bela moka 150 g
  • Polenta 200 g
  • Pecilni prašek 1 žlica
  • Sol 0.5 žličke
  • Jajca 3
  • Sladkor 150 g
  • Vanilijeva pasta 0.5 žličke
  • Repično olje 120 ml
  • Mleko 250 ml
  • Limonina lupina 0.5 žličke

Limonina krema:

  • Rumenjaki 4
  • Sladkor 80 g
  • Limonin sok 120 ml
  • Lupinica limone 2
  • Gustin 1 žlička
  • Maslo 150 g

Priprava

01

Pečico segrejemo na 180 stopinj.  

02

V manjši skledi premešamo moko, polento, pecilni prašek in sol.

03

V ločeno, večjo skledo damo jajca, sladkor in vanilijo. Penasto stepemo z električnim mešalnikom. Nato počasi, med rednim stepanjem, vlivamo olje do gladke teksture. Dodamo mleko, limonino lupinico in polentino mešanico ter na hitro premešamo.

04

Pekač velikosti 30 cm x 25 cm namastimo z oljem ali maslom. Vanj vlijemo pripravljeno zmes za kolač. Postavimo v pečico in pečemo 30 - 40 minut pri 180 stopinj.

05

Medtem ko se kolač peče, pripravimo limonino kremo. V manjšo ognjevarno skledo damo rumenjake, sladkor, limonin sok, limonino lupinico ter gustin. V kozico damo vodo, pristavimo na šibek ogenj, na kozico pa postavimo skledo. Med rednim mešanjem kuhamo 5 minut, oziroma tako dolgo, da se mešanica zgosti.

06

Odstavimo z ognja in pustimo, da se limonina krema ohladi, približno 5 - 10 minut. S paličnim mešalnikom postopoma dodajamo na kocke narezano hladno maslo. Mešamo, da se maslo in omaka povežeta. Postavimo v hladilnik do uporabe.

07

Kolač razrežemo na poljubne rezine in postrežemo z limonino kremo.

Deli