Popraznični cmoki na grahovem toču

Kuhnapato
enostavno
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
40
min
Čas kuhanja

Sestavine

Cmoki

  • Star kruh 0.5 štruca
  • Potica (orehova ali makova) 15 dag
  • Mleko 1 dl
  • Voda
  • Jajce 1
  • Peteršilj 1 šopek
  • Divji koromač 1 šopek
  • Čebula 1 kos
  • Panceta
  • Sol ščepec
  • Poper ščepec

Toč

  • Grah 70 dag
  • Ostra moka 1 žlica
  • Oljčno olje 1 žlica
  • Divji koromač 1 šopek
  • Peteršilj 1 šopek
  • Česen 1 strok
  • Sol

Priprava

Priprava cmokov

01

Star kruh in ostanke potice razdrobimo na manjše kose in prelijemo z vrelim mlekom, ki mu lahko dodamo tudi malo vode. Masi dodamo jajce, drobno nasekljan peteršilj in koromač, solimo ter popramo.

02

Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto. Dodamo k ostalim sestavinam in premešamo.

03

Iz še tople mase oblikujemo okrogle ali podolgovate cmoke, ki jih v slanem kropu kuhamo približno 10 minut. Kuhane cmoke ocedimo in prelijemo z grahovo omako oz. točem.

Priprava toča

01

Grah oluščimo in ga skuhamo v osoljeni vreli vodi ter odcedimo.

02

Posebej segrejemo maslo in dodamo kuhan grah. Grahu primešamo sesekljan koromač, po želji še peteršilj in sesekljan česen. Solimo in nekoliko podušimo. Potresemo z ostro moko, popražimo in zalijemo z malo vode. Pokuhamo, da se zgosti, po želji pa lahko omako tudi pretlačimo.