Popraznični cmoki na grahovem toču

Kuhnapato
Kuhnapato
Čas aktivne priprave
20
min
Čas priprave
40
min
Čas kuhanja

Sestavine

Cmoki

  • Star kruh 0.5 štruca
  • Potica (orehova ali makova) 15 dag
  • Mleko 1 dl
  • Voda
  • Jajce 1
  • Peteršilj 1 šopek
  • Divji koromač 1 šopek
  • Čebula 1 kos
  • Panceta
  • Sol ščepec
  • Poper ščepec

Toč

  • Grah 70 dag
  • Ostra moka 1 žlica
  • Oljčno olje 1 žlica
  • Divji koromač 1 šopek
  • Peteršilj 1 šopek
  • Česen 1 strok
  • Sol

Priprava

Priprava cmokov

01

Star kruh in ostanke potice razdrobimo na manjše kose in prelijemo z vrelim mlekom, ki mu lahko dodamo tudi malo vode. Masi dodamo jajce, drobno nasekljan peteršilj in koromač, solimo ter popramo.

02

Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto. Dodamo k ostalim sestavinam in premešamo.

03

Iz še tople mase oblikujemo okrogle ali podolgovate cmoke, ki jih v slanem kropu kuhamo približno 10 minut. Kuhane cmoke ocedimo in prelijemo z grahovo omako oz. točem.

Priprava toča

01

Grah oluščimo in ga skuhamo v osoljeni vreli vodi ter odcedimo.

02

Posebej segrejemo maslo in dodamo kuhan grah. Grahu primešamo sesekljan koromač, po želji še peteršilj in sesekljan česen. Solimo in nekoliko podušimo. Potresemo z ostro moko, popražimo in zalijemo z malo vode. Pokuhamo, da se zgosti, po želji pa lahko omako tudi pretlačimo.

Jesenska SPARBECEDA
Besedni zaklad

Na telefon naložite SPAR plus mobilno aplikacijo, poiščite igro SPARBECEDA in iz razpoložljivih črk sestavite čim več besed!

Več