PT20M min
PT40M min
Sestavine
Cmoki
- Star kruh 0.5 štruca
- Potica (orehova ali makova) 15 dag
- Mleko 1 dl
- Voda
- Jajce 1
- Peteršilj 1 šopek
- Divji koromač 1 šopek
- Čebula 1 kos
- Panceta
- Sol ščepec
- Poper ščepec
Toč
- Grah 70 dag
- Ostra moka 1 žlica
- Oljčno olje 1 žlica
- Divji koromač 1 šopek
- Peteršilj 1 šopek
- Česen 1 strok
- Sol
Priprava
Priprava cmokov
Star kruh in ostanke potice razdrobimo na manjše kose in prelijemo z vrelim mlekom, ki mu lahko dodamo tudi malo vode. Masi dodamo jajce, drobno nasekljan peteršilj in koromač, solimo ter popramo.
Posebej prepražimo nasekljano čebulo in panceto. Dodamo k ostalim sestavinam in premešamo.
Iz še tople mase oblikujemo okrogle ali podolgovate cmoke, ki jih v slanem kropu kuhamo približno 10 minut. Kuhane cmoke ocedimo in prelijemo z grahovo omako oz. točem.
Priprava toča
Grah oluščimo in ga skuhamo v osoljeni vreli vodi ter odcedimo.
Posebej segrejemo maslo in dodamo kuhan grah. Grahu primešamo sesekljan koromač, po želji še peteršilj in sesekljan česen. Solimo in nekoliko podušimo. Potresemo z ostro moko, popražimo in zalijemo z malo vode. Pokuhamo, da se zgosti, po želji pa lahko omako tudi pretlačimo.