Porketa v pečici

Spar
Spar
Spar
Spar
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
240
min
Čas peke
20
min
Čas počitka

Rolada je lahko z jagodami, borovnicami ali malinami … a za največje ljubitelje mesa je najboljša tista svinjska – porketa!

Sestavine

  • Svinjski trebuh s kožo (približno 3-4 kg) 1 kos
  • Groba morska sol 2 žlici
  • Mleti črani poper sveže 1
  • Koromač 1 žlica
  • Sušen origano 1 žlica
  • Suh timijan 1 žlica
  • Suh rožmarin 1 žlica
  • Česen (nasekljan) 6 strokov
  • Rdeči vinski kis 1 žlica
  • Olivno olje 1 žlica
  • Naribana lupinica limone 1
  • Belo vino 1 skodelica

Priprava

01

Priprava mesa: položite svinjski trebuh na čisto delovno površino s kožo obrnjeno navzdol. Z ostrim nožem narežite nekaj plitvih zarez po mesni strani.  

02

Začinjanje: v majhni skledi zmešajte grobo morsko sol, sveže mleti črni poper, mleti koromač, origano, timijan, rožmarin, nasekljan česen, rdeči vinski kis, olivno olje in naribano limonino lupino. Z mešanico začimb temeljito natrite mesnato stran svinjskega trebuha, da bo enakomerno prekrita.

03

Zvijanje in vezanje: svinjski trebuh tesno zvijte v rolo, pri čemer pazite, da je koža zunaj. Rolo zavežite z vrvico za pečenje na več mestih, da bo kompaktna.

04

Priprava pečice: pečico segrejte na 220 °C.

05

Pečenje: porketo položite v pečico in pecite pri 220 °C približno 30 minut, da koža postane hrustljava. Po 30 minutah znižajte temperaturo pečice na 160 °C.

06

Dodajte belo vino v pekač (to bo pomagalo ohranjati meso sočno). Nadaljujte s pečenjem približno 2–3 ure, ali dokler notranja temperatura mesa ne doseže 70 °C.

07

Počivanje: ko je porketa pečena, jo vzemite iz pečice in pustite počivati 15–20 minut, preden jo narežete.

08

Postrežba: porketo narežite na debele rezine in postrezite s priljubljenimi prilogami, kot so pečen krompir, zelenjavna priloga ali sveža solata.