Potratna potica (potica torta) - Spar

Potratna potica (potica torta)

Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave in pečenja
60
min
Čas vzhajanja

Sestavine

Za testo

  • Moka 525 g
  • Mleko 350 ml
  • Kvas 25 g
  • Sladkor 4 žličke
  • Sol 0.5 žličke
  • Maslo 85 g

Za biskvit

  • Jajca 4 kosi
  • Sladkor 150 g
  • Moka 130 g
  • Pecilni prašek 1 žlička
  • Olje 1 žlička
  • Voda 4 žličke
  • Kakav 2 žličke

Za 1. nadev

  • Mandlji 500 g
  • Sladkor 500 g
  • Jajca 4 kosi

Za 2. nadev

  • Mleko 500 ml
  • Kokos 200 g
  • Pšenični zdrob 3 žlice

Priprava

01

Kvas raztopimo v 100 ml mlačnega mleka, dodamo 1 žlico sladkorja in pustimo na toplem 10 minut, da naraste. Moko, sol in preostale 3 žlice sladkorja temeljito premešamo. Dodamo preostalo mlačno mleko, vzhajan kvas, rumenjak in vse skupaj premešamo.

02

Ko so vse sestavine dobro sprimejo, dodamo mlačno stopljeno maslo in zamesimo gladko testo. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo počivati na toplem približno 1 uro, da vzhaja.

Biskvit

01

Biskvit napravimo tako, da z električnim mešalnikom beljake stepemo v trd sneg. Dodajamo eno po eno žlico sladkorja in ves čas skrbno mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato vmešamo rumenjake. Dodamo moko, pomešano s pecilnim praškom, olje, vodo in vnovič skrbno premešamo.

 

02

Zmes razdelimo na 2 enaka dela. V enega vmešamo kakav. Oba biskvita pečemo v pekaču (30 x 18 cm), obloženem s peki papirjem in premazanim z maslom. Vsakega posebej 20 minut pečemo na 180 °C.

Nadev

01

Zmlete mandlje zmešamo z drugimi sestavinami za mandljev nadev. Za kokosov nadev pa vse sestavine temeljito premešamo in kuhamo, dokler se ne zgosti. Pekač namažemo z maslom.

02

Vzhajano testo razvaljamo tako, da je večje od pekača (30 x 18 cm), in z njim prekrijemo pekač, da gre prek robov. Na prvi sloj testa damo polovico mandljevega nadeva. Prekrijemo ga z belim biskvitom in ga premažemo s kokosovim nadevom.

03

Na kokosov nadev položimo kakavov biskvit in ga premažemo s preostalim mandljevim nadevom. Po zadnjem namazu zapognemo robove testa navznoter, da celotno zgornjo površino prekrijemo z vzhajanim testom. Pustimo počivati 15 - 20 minut, za tem pa 1 uro pečemo na 180 °C.

04

Pečen kolač pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato pa ga narežemo na večje kocke in postrežemo.

Nasvet

Pečeno potico lahko premažete z raztopljenim maslom in posujete z narezanimi lešniki ali orehi.

Deli