Profiteroli s čokolado - Jernej Kitchen
Profiteroli s čokolado - Jernej Kitchen

Profiteroli s čokolado

Čas aktivne priprave
50
min
Čas priprave
25
min
Čas peke

Sestavine

Paljeno testo (za 30 profiterolov):

  • Mleko 65 g
  • Voda 60 g
  • Maslo 50 g
  • Gladka bela moka 75 g
  • Jajca (2 jajci in en rumenjak) 130 g

Nadev:

  • Sladka smetana 360 g
  • Sladkor 2 žlici
  • Vanilijeva pasta 1 žlička

Obliv:

  • Čokolada 120 g
  • Sladka smetana 120 g
  • Maslo 20 g

Priprava

01

Pripravimo paljeno testo. Pečico segrejemo na 190 stopinj. V kozico damo mleko, vodo, ščep soli in maslo. Pristavimo na zmeren ogenj, da mešanica zavre in se stopi maslo. Ogenj zmanjšamo (šibek ogenj). Dodamo moko in neprestano mešamo, da dobimo gladko zmes. Kuhamo še minuto, da se zmes izuši, nato odstavimo iz ognja za 2 minuti. Jajca razžvrkljamo. Ko je testo še vroče, postopoma vmešamo jajca z električnim mešalnikom. 

02

Testo nato prestavimo v slaščičarsko vrečko z okroglim (1 cm) nastavkom. Pekač obložimo s papirjem za peko in iztisnemo 30 kupčkov paljenega testa. Med kupčki pustimo nekaj prostora. Prst pomočimo v hladno vodo, nato pa nežno pritisnemo na vrh vsakega kupčka paljenega mesta, da se znebimo koničastega vrha.

03

Postavimo v pečico in pečemo 15 minut pri 190 stopinj, nato zmanjšamo temperaturo, odpremo vrata, da izpustimo paro, nato jih zopet zapremo in pečemo še 5 - 10 minut pri 170 stopinj.  Ko so pečeni, postavimo na stran, da se ohladijo.

04

Sladko smetano, sladkor in vaniljevo pasto damo v skledo in z električnim mešalnikom stepemo do čvrstih vrhov. Z nožem na dnu vsakega ohlajenega profiterola naredimo majhno luknjico za lažje polnjenje. Sladko smetano prestavimo v slaščičarsko vrečko z okroglim nastavkom. Profiterole radodarno napolnimo s sladko smetano in jih z dnom navzdol položimo na servirni krožnik.

05

Sladko smetano damo v kozico, pristavimo na močan ogenj in počakamo, da zavre. Čokolado nasekljamo in jo damo v skodelico. Prelijemo z vrelo sladko smetano. Postavimo na stran za 5 minut, dodamo zmehčano maslo in premešamo v gladek preliv.

06

Čokoladni preliv (sobne temperature) enakomerno prelijemo čez profiterole in postrežemo.