PT5M min
PT10M min
Sestavine
Palačinke:
- Rumenjak 1
- Mleko 100 ml
- Stopljeno maslo 1 žlica
- Bela gladka moka 100 g
- Sol 1 ščepec
- Beljak 3
- Sladkor 40 g
- Jabolčni kis 0.5 žličke
Ideja za serviranje:
- Sladkor v prahu
- Sveže borovnice
- Javorjev sirup
Priprava
V večjo skledo damo rumenjak, v nekoliko manjšo pa beljake. K rumenjaku damo mleko in stopljeno ter ohlajeno maslo. Mešanico dobro premešamo. Dodamo belo moko in ščep soli ter z metlico zelo dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.
Beljake stepemo z električnim mešalnikom. Najprej jih stepamo 30 sekund, da se začnejo zelo peniti, nato dodamo sladkor ter jabolčni kis in nadaljujemo s stepanjem (približno 1 minuto), dokler ne dobimo svetlečega, čvrstega snega.
Po tretjinah s kuhinjsko lopatko rahlo s krožnimi gibi vmešamo stepene beljake v rumenjakovo zmes, da nastane gladka zmes.
Na zelo šibek ogenj pristavimo večjo teflonsko ponev. Dodamo kapljico olja in jo s papirnato brisačko razmažemo po ponvi. V ponev damo dve žlici mase (za eno palačinko) in še vedno pri zelo šibkem ognju počasi pečemo, pokrito s pokrovko, 5 minut na vsaki strani.
Palačinke postrežemo s sladkorjem v prahu, borovnicami in javorjevim sirupom.