PT30M min
min
PT65M min
Slane polnjene pite - tudi tale quiche po naše - ni tako težko pripraviti, kot se zdi, še posebej, če delo razdelite v več etap, med katerimi lahko greste tudi v službo ali spat. Posebnost našega quichea je, da smo uporabili dve vrsti sira: cheddar se lepo topi, starana gauda pa ima izrazitejši okus.
Sestavine
sestavine za model premera 26 cm
za testo:
- Ostra moka S-BUDGET 300 g
- Maslo SPAR 150 g
- Jajce 1
- Sol 0.5 žličke
- Ledeno mrzla voda nekaj žlic
za polnilo:
- Kuhan pršut DESPAR 150 g
- Cheddar sir SPAR PREMIUM 70 g
- Starana gauda SPAR PREMIUM 50 g
- Por 1 steblo
- Jajca 2
- Sladka smetana SPAR NATUR*PUR 200 ml
- Maslo SPAR 20 g
- Sol
- Poper
- Muškatni orešček
Priprava
Kakšno uro preden boste pripravili testo dajte maslo v zamrzovalnik - tako ga boste lažje naribali. Nato v posodo sekljalnika stresite moko in sol ter dodajte grobo naribano maslo. Poženite sekljalnik za približno deset sekund - toliko, da zmes postane podobna pesku. Dodajte rumenjak (beljak prihranite) in dve žlici ledeno mrzle vode. Ponovno poženite sekljalnik - iz sestavin bi kar hitro morala nastati kepa testa. Če se to ne zgodi dodajte še malo vode in poskusite še enkrat. Testo nato sploščite v dober centimeter debel disk, ga zavijte v folijo za živila in za eno uro postavite v hladilnik.
Pripravite nadeva: por narežite na nekaj milimetrske kolobarje in ga nežno pražite na maslu, da uveni. V skledi stepite jajca, dodajte sladko smetano, nato pa še na koščke narezan kuhan pršut, nariban chedar in por. Nežno posolite in začinite s poprom in muškatnim oreščkom ter premešajte.
Testeni disk pomokajte na obeh straneh in ga na dobro pomokanem pultu razvaljajte v krog premera 30 centimetrov. Testo predenite v namaščen motel za pito in ga s prsti dobro stisnite ob dno in stranice pekača. Višek testa, ki gleda čez rob odrežite z ostrim nožičem, testo pa na dnu nekajkrat prebodite z vilicami. Zmečkajte list peki papirja in z njim obložite testo. Na papir stresite suh fižol (ali riž ali posebne kroglice - uteži za pito) in testo pecite 15 minut v na 180 stopinj segreti pečici. Po tem času odstranite fižol in papir, testo premažite z rahlo stepenim prihranjenim beljakom in ga še za pet minut postavite v pečico.
Predpečen model napolnite s polnilom, ki ga enakomerno razporedite, nato pa potresite s naribano gaudo. Pito pecite 45 minut pri 180 stopinjah. Preden jo razrežete, naj se malo pohladi; postrezite jo s skledo solate. Če vam kakšen kos ostane, ga lahko pojeste hladnega ali pa ga za nekaj minut postavite v vročo pečico.