Quiche po naše - Spar, JA, ITAK

Quiche po naše

Spar
Spar
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
60
min
Čas hlajenja
65
min
Čas peke

Slane polnjene pite - tudi tale quiche po naše - ni tako težko pripraviti, kot se zdi, še posebej, če delo razdelite v več etap, med katerimi lahko greste tudi v službo ali spat. Posebnost našega quichea je, da smo uporabili dve vrsti sira: cheddar se lepo topi, starana gauda pa ima izrazitejši okus.


Sestavine

sestavine za model premera 26 cm

za testo:

  • Ostra moka S-BUDGET 300 g
  • Maslo SPAR 150 g
  • Jajce 1
  • Sol 0.5 žličke
  • Ledeno mrzla voda nekaj žlic

za polnilo:

  • Kuhan pršut DESPAR 150 g
  • Cheddar sir SPAR PREMIUM 70 g
  • Starana gauda SPAR PREMIUM 50 g
  • Por 1 steblo
  • Jajca 2
  • Sladka smetana SPAR NATUR*PUR 200 ml
  • Maslo SPAR 20 g
  • Sol
  • Poper
  • Muškatni orešček

Priprava

01

Kakšno uro preden boste pripravili testo dajte maslo v zamrzovalnik - tako ga boste lažje naribali. Nato v posodo sekljalnika stresite moko in sol ter dodajte grobo naribano maslo. Poženite sekljalnik za približno deset sekund - toliko, da zmes postane podobna pesku. Dodajte rumenjak (beljak prihranite) in dve žlici ledeno mrzle vode. Ponovno poženite sekljalnik - iz sestavin bi kar hitro morala nastati kepa testa. Če se to ne zgodi dodajte še malo vode in poskusite še enkrat. Testo nato sploščite v dober centimeter debel disk, ga zavijte v folijo za živila in za eno uro postavite v hladilnik.

02

Pripravite nadeva: por narežite na nekaj milimetrske kolobarje in ga nežno pražite na maslu, da uveni. V skledi stepite jajca, dodajte sladko smetano, nato pa še na koščke narezan kuhan pršut, nariban chedar in por. Nežno posolite in začinite s poprom in muškatnim oreščkom ter premešajte.

03

Testeni disk pomokajte na obeh straneh in ga na dobro pomokanem pultu razvaljajte v krog premera 30 centimetrov. Testo predenite v namaščen motel za pito in ga s prsti dobro stisnite ob dno in stranice pekača. Višek testa, ki gleda čez rob odrežite z ostrim nožičem, testo pa na dnu nekajkrat prebodite z vilicami. Zmečkajte list peki papirja in z njim obložite testo. Na papir stresite suh fižol (ali riž ali posebne kroglice - uteži za pito) in testo pecite 15 minut v na 180 stopinj segreti pečici. Po tem času odstranite fižol in papir, testo premažite z rahlo stepenim prihranjenim beljakom in ga še za pet minut postavite v pečico.

04

Predpečen model napolnite s polnilom, ki ga enakomerno razporedite, nato pa potresite s naribano gaudo. Pito pecite 45 minut pri 180 stopinjah. Preden jo razrežete, naj se malo pohladi; postrezite jo s skledo solate.  Če vam kakšen kos ostane, ga lahko pojeste hladnega ali pa ga za nekaj minut postavite v vročo pečico.