Rižota s tepkami, hrenom in dimljeno postrvjo - Chef Štefelin
Rižota s tepkami, hrenom in dimljeno postrvjo - Chef Štefelin

Rižota s tepkami, hrenom in dimljeno postrvjo

chef Štefelin
chef Štefelin
enostavno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave in kuhanja

To sploh ni kakšna majhna predjed, ki bi jo spravili na eno žlico. Štirje se bodo kar dobro najedli in gostitelju dali čas, da v miru pripravi nadaljevanje. Tole je lahko dober uvod v najdaljšo noč v letu.


Sestavine

  • Riž carnaroli ali arborio 200 g
  • Zelenjavna jušna osnova 0.7 l
  • Suhe tepke ali hruške 100 g
  • Sveže nariban hren 70 g
  • Šalotka 50 g
  • Staran sir 30 g
  • Maslo 100 g
  • Sol
  • Beli poper
  • File dimljene postrvi 300 g

Priprava

01

Jušno osnovo pristavimo, naj zavre.

02

Šalotko enakomerno nasekljamo in v široki nizki kozici svetlo popražimo na približno tretjini masla.

03

Dodamo drobno rezane tepke brez muh in pecljev – če so zelo suhe, jih prej nekoliko namočimo in potem dobro odcedimo. Pomešamo, nato dodamo riž in znova pomešamo, da vsa zrna posteklenijo in se obdajo s tankim filmom maščobe.

04

Po zajemalkah dodajamo vročo zelenjavno osnovo in čim več mešamo. Ko se vpije ena zajemalka, dodamo novo, med mešanjem tudi solimo in popramo, a zadržano, končni okus bo jasen šele, ko dodamo vse sestavine.

05

Riž skuhamo al dente, vodilo naj bo čas, naveden na embalaži. Tik pred koncem kuhanja vmešamo preostalo maslo in nariban sir, po potrebi še začinimo.

06

Rižoto takoj razporedimo na krožnike in vsakega zaključimo s filejem dimljene postrvi.

ALI STE VEDELI?

Prava rižota je neke vrste gosta juha. Ko jo damo na krožnik, naj se razleze.