Rumeno zlato otoka Paga: paški sir na 3 načine

Spar
Spar

Včasih je držalo, da pravega poletja brez koščka paškega sira, pač ni. Sir s prav posebno in prepoznavno aromo se pogosto znajde na poletnih jedilnikih; še posebej v rižotah, polentah, največkrat pa se znajde kar ob narezkih, saj tam zaživi kot glavna zvezda. Ne veste, kako ga postreči? Preverite 3 preproste kombinacije s paškim sirom, ki ga bodo povzdignile na novo raven.


Sir s karakterjem

Starodavni sir iz 12. stoletja, se izdeluje iz mleka ovc, ki se hranijo na hribovskih pašnikih, z aromatičnimi rastlinami, na katerih je zaradi pogoste burje, veliko soli. Prav zato ima paški sir posebno in prepoznavno aromo, ki zadovolji brbončice še tako zahtevnih gurmanov – nekateri celo trdijo, da v njem zavohajo sivko in okusijo slano travo, na kateri so se pasle ovce.

Priprava

01

Paški sir z dobrim oljčnim oljem

Mlad paški sir, ki je zorel nekaj čez pol leta, je blagega in kremastega okusa. Pogosto se ga streže le poškropljenega z dobrim oljčnim oljem, z malce solnega cveta, da njegova travnato-oreškasta aroma pride do pravega izraza. Po želji ga lahko postrežete še s pršutom in črnimi olivami.

02

Figova marmelada je hrana bogov

Sladke in zemljaste note figove marmelade komplementarno dopolnjujejo tako mlad, kot star paški sir, ki je temnejše barve, skoraj rjav – trši in bolj pikanten. Najboljše je, da ga postrežete z domačo figovo marmelado, narezek pa lahko dopolnite tudi s svežimi figami in pestjo suhih orehov.

03

Sivkin med poudari cvetlično noto

Nekateri ljubitelji sira trdijo, da v paškem siru zaznavajo vonj sivke, ki raste na otoku Pagu. Zanje bo kombinacija paškega sira in sivkinega medu zagotovo najboljša izbira, saj ta med še bolj poudari cvetlične note v siru in jih popelje na povsem novo raven.

S to edinstveno harmonijo okusov lahko sir uživamo na različne načine – kot del elegantne sirove plošče, ob svežem kruhu ali pa preprosto samostojno, kjer pride do izraza njegova izjemna kompleksnost. Takšna kombinacija bo navdušila tako gurmane kot ljubitelje avtentičnih okusov in jih popeljala na senzorično popotovanje skozi čarobne vonjave in okuse otoka Paga.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>