Sirni bandeljc in porova omaka

chef Štefelin
chef Štefelin
Čas aktivne priprave
40
min
Čas priprave
12
min
Čas peke
20
min
Čas kuhanja

Sestavine

Sirni bandeljc

  • Mleko SPAR PREMIUM 3.5 dl
  • Jajca SPAR NATUR*PUR 10
  • Rumenjak SPAR NATUR*PUR 2
  • Jabolčni kis 1 kaplja
  • Surovo maslo 7 dag
  • Limonina lupina SPAR NATUR*PUR 1
  • Sladkor 50 g
  • Pehtran
  • Žajbelj
  • Listnato testo SPAR PREMIUM

Porova omaka

  • Por 300 g
  • Šalotka 140 g
  • Sladka smetana 2 dl
  • Sol
  • Poper
  • Motovilec SPAR 100 g

Priprava

Sirni bandeljc

01

V mleko vmešamo 8 jajc, dodamo kapljo kisa, premešamo in pustimo stati na sobni temperaturi, da se spremeni v skuto.

 

02

Na cedilo položimo gazo, nanjo stresemo skuto in jo odcedimo.

03

Posebej zmehčanemu surovemu maslu primešamo 2 celi jajci in 2 rumenjaka, dodamo nastrgano limonino lupinico, sladkor in začimbe. Dodamo še odcejeno skuto in dobro premešamo.

04

Masleno testo tanko razvaljamo in z njim obložimo pekač. Na testo naložimo maso, približno do višine 1,5 cm.

05

Bandeljc pečemo 12 minut na 185 stopinj; preden ga razrežemo, naj se malo pohladi. Postrežemo s kislo smetano.

Porova omaka

01

Za porovo omako najprej nežno pražimo drobno nasekljano šalotko. Ko postekleni, dodamo na tanke trakove narezan por, premešamo in vse skupaj zalijemo z malo vode, posodo pokrijemo ter por malo podušimo, da ovene.

02

Dodamo sladko smetano, solimo in popramo ter v odkriti posodi na malem ognju kuhamo toliko časa, da se smetana zgosti.

03

Kos bandeljca položimo na porovo omako in postrežemo z motovilcem.