
40
PT40M min
PT40M min
Čas priprave
55
PT55M min
PT55M min
Čas peke
Grška špinačna pita s feto
Sestavine
Nadev:
- Maslo 3 žlice
- Por (15 cm) 1
- Česen 2 stroka
- Sol 0.5 žličke
- Poper 0.25 žličke
- Sveža špinača 300 g
- Muškatni orešček 0.25 žličke
- Koper 1 žlička
- Jajca M velikost 2
- Nariban parmezan 70 g
- Feta sir 300 g
- Grški jogurt (ali drug nesladkan gost jogurt) 2 žlici
Testo:
- Maslo 4 žlice
- Olje 2 žlici
- Sveže vlečeno testo (400 g) 1 zavojček
Posip:
- Parmezan 30 g
Priprava
01
Pečico segrejte na 215 stopinj.
02
V večji ponvi (uporabite lahko tudi litoželezno, saj boste v njej lahko tudi pekli pito) na srednjem ognju segrejte maslo.
03
Ko se maslo stopi dodajte drobno nasekljan por in česen ter premešajte. Pražite par minut, da se por zmehča, vmes pa redno mešajte.
04
Nato dodajte 1/3 sveže špinače. Na srednjem ognju med rednim mešanjem pražite toliko časa, da špinača upade. Nato dodajte še 1/3 špinače in ponovite. Na koncu dodajte še zadnjo tretjino špinače in premešajte. Ko se špinača popolnoma zmehča in upade odstavite ponev, špinačo (skupaj s porom) pa prestavite v cedilo. S pomočjo lopatke ali kuhalnice špinačo stisnite ob rob cedila, da izpusti vso odvečno tekočino. Poskusite čim bolj ožeti špinačo, saj ne želimo mokrega nadeva.
05
Ožeto špinačo prestavite v večjo posodo. Dodajte muškatni orešček, koper dve jajci, parmezan in nadrobljeno feto. S pomočjo lopatke nežno premešajte, da dobite enotno maso. Dodajte še grški jogurt in ponovno premešajte. Postavite na stran.
06
Pripravite testo. Stopite maslo in mu primešajte olivno olje. Vlečeno testo razprite in ga po sredini po šivu razrežite, da dobite manjše pravokotne kose.
07
Večjo litoželezno ponev (ali okrogel pekač) namastite z mešanico masla in olja. V ponev dodajte prvi list vlečenega testa in ga pritisnite ob dno in robove. Premažite z oljno mešanico, tudi po robovih. Nanj dodajte še en list, rahlo zasukan in ponovno premažite. Ponovite z vsemi listi, vsakega vsakič malo zasukajte, da dobite zvezdast vzorec. Liste vsakič pritisnite ob rob, da se med njih ne ujame zrak.
08
Ko ste porabili vse liste testa, na sredino dodajte celoten nadev in ga enakomerno razporedite.
09
Robove testa zavijte na notri čez nadev. Liste med prepogibanjem rahlo zmečkajte, da dobite zanimiv vzorec z vršički. Vrhnjo plast testa na koncu premažite z oljno mešanico. Tako so ti vršički po peki prijetno hrustljavi.
10
Posujte s preostankom parmezana in postavite v pečico 45-55 minut - po potrebi, v kolikor se vršički prehitro barvajo rjavo, pito po 30 minutah peke pokrijte z alufolijo. Pecite toliko časa, da se vrhovi zlato obarvajo, pita pa je pečena tudi po dnu.
Nasvet!
Za res hrustljavo dno pito v ponvi (direktno pred peko) popecite na srednjem ognju, da se dno zlato zapeče.