Španski nigiri z majonezo črnega česna in kroketi iz gamberov s karpačem iz kozic

PT45M min
PT15M min
Sestavine
- Kozice gambero rosso 8
- Maslo 80 g
- Moka 80 g
- Mleko 200 ml
- Smetana 200 ml
- Bisquea iz kozic 200 g
- Majoneza 70 g
- Črn česen 2 stroka
- Limonin sok 15 ml
- Jajca 2
- Moka 100 g
- Panko drobtine 200 g
Sestavine za »bisque«:
- Olupki kozic
- Korenje 2
- Čebula (manjša) 2
- Česen 3 stroki
- Lovorjev list 2
- Belo vino 1 dl
- Paradižnikova mezga 1 žlica
Priprava
Kozice olupimo in odstranimo prebavni del. Repke kozic postavimo med dva sloja prozorne folije in nežno sploščimo.
Olupke kozic stresemo v vročo ponev in popražimo na oljčnem olju. Dodamo še na grobo narezano zelenjavo in paradižnikovo mezgo, popražimo in zalijemo z belim vinom. Vse skupaj zalijemo z vodo in kuhamo 10 do 15 minut. Tekočino precedimo in zreduciramo, da ostane približno 2 dl »bisquea«.
Maso za krokete pripravimo tako, da moko popražimo na maslu ter prilivamo mleko in smetano, da dobimo gost bešamel. Vanj vlijemo še tekočino iz kozic in pokuhamo, da se zgosti. Odstavimo in ohladimo.
Iz ohlajenega bešamela z vlažno roko oblikujemo krokete, ki jih paniramo v moki, jajcu in drobtinah. Krokete ocvremo na 180 °C, da se zlato rjavo zapečejo.
Majonezo zmiksamo s črnim česnom, limoninim sokom in malo limonine lupinice. Na vsak kroket položimo sploščen repek kozice in nanj nabrizgamo pikice majoneze. Okrasimo z mikro zelišči.