Sestavine
- Svinjski file 1 kg
- Pomarančni sok 1 kos
- Rdeče vino 1.5 dl
- Balzamični kis 1 žlica
- Rjavi sladkor 1 žlica
- Brusnice 1 pest
Priprava
01
File narežemo na 3–4 cm debele zrezke. V ponvi jih najprej popečemo na eni strani. Ko se na rezinah pojavijo majhne vodne kapljice, po cca 3-5 minutah, rezine obrnemo in pečemo še na drugi strani. Ko se ponovno pojavijo vodne kapljice, je file v sredini nežno roza barve.
02
Pečene rezine fileja zložimo na krožnik in obložimo s prilogo. Za prilogo priporočamo rezine pečenega krompirja, kuhan brstični ohrovt in omako iz brusnic.
BRUSNIČNA OMAKA
V posodi dobro premešamo sok 1 pomaranče, 1.5 dl rdečega vina, žlico balzamičnega kisa, veliko žlico brusničnega džema in žlico rjavega sladkorja. V pripravljeno omako vmešamo še odmrznjene ali suhe brusnice..