Tart tatin z rumeno kolerabo in šodojem - MasterChef Slovenija

Tart tatin z rumeno kolerabo in šodojem

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
40
min
Čas kuhanja

Sestavine

Krhko testo:

  • Moka 250 g
  • Maslo 160 g
  • Sladkor v prahu 60 g
  • Jajce 1
  • Rumenjak 1
  • Sol 1 ščepec

Polnilo:

  • Rumena koleraba 400 g
  • Sladkor 2 žlici
  • Maslo 50 g
  • Limetin sok 50 ml
  • Naribana limetina lupinica
  • Cimetova skorja
  • Klinčki 1 žlica

Šodo:

  • Rumenjaki 2
  • Sladkor 60 g
  • Beli portovec 150 ml
  • Naribana limetina lupinica

Priprava

01

Moko odmerimo in presejemo, dodamo sladkor v prahu, ščepec soli in premešamo. Dodamo na kocke narezano maslo in naredimo drobir, umešamo jajce in rumenjak ter zgnetemo v gladko testo. Postavimo v zamrzovalnik za 15 minut.

02

V vodi skuhamo kolerabne olupke in obrezke s klinčki in cimetom, da dobimo kolerabno osnovo.

03

Pol kolerabe narežemo na kocke, velike 8 x 8 mm, drugo polovico pa na 3 mm debele lističe. Približno 15 minut jo dušimo na maslu v ponvi, dodamo cimet in zalivamo s pripravljeno osnovo.

04

V ponvico stresemo sladkor in ga na ognju segrevamo do zlato jantarne barve. Odstavimo z ognja in nanj zložimo dušeno kolerabo. Povrhu položimo na 3 mm debeline zvaljano krhko testo in ga dobro pritisnemo ob rob ponvice. Z vilicami ga nekajkrat prebodemo, da lahko para izhlapeva in se testo ne dvigne.

05

Ponev damo v pečico in pečemo 25 minut na 190 °C do zlatorjave barve.

06

Med peko pripravimo šodo. Sladkor in rumenjake penasto umešamo, dodamo beli portovec in vse skupaj na parni kopeli z metlico dobro umešamo, da se naredi gosta penasta struktura.

07

Pečen tart tatin naj počiva 10–15 minut. Potem ga pokrijemo s krožnikom in obrnemo. Postrežemo ga s šodojem.

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>