Sestavine
Krhko testo:
- Moka 250 g
- Maslo 160 g
- Sladkor v prahu 60 g
- Jajce 1
- Rumenjak 1
- Sol 1 ščepec
Polnilo:
- Rumena koleraba 400 g
- Sladkor 2 žlici
- Maslo 50 g
- Limetin sok 50 ml
- Naribana limetina lupinica
- Cimetova skorja
- Klinčki 1 žlica
Šodo:
- Rumenjaki 2
- Sladkor 60 g
- Beli portovec 150 ml
- Naribana limetina lupinica
Priprava
01
Moko odmerimo in presejemo, dodamo sladkor v prahu, ščepec soli in premešamo. Dodamo na kocke narezano maslo in naredimo drobir, umešamo jajce in rumenjak ter zgnetemo v gladko testo. Postavimo v zamrzovalnik za 15 minut.
02
V vodi skuhamo kolerabne olupke in obrezke s klinčki in cimetom, da dobimo kolerabno osnovo.
03
Pol kolerabe narežemo na kocke, velike 8 x 8 mm, drugo polovico pa na 3 mm debele lističe. Približno 15 minut jo dušimo na maslu v ponvi, dodamo cimet in zalivamo s pripravljeno osnovo.
04
V ponvico stresemo sladkor in ga na ognju segrevamo do zlato jantarne barve. Odstavimo z ognja in nanj zložimo dušeno kolerabo. Povrhu položimo na 3 mm debeline zvaljano krhko testo in ga dobro pritisnemo ob rob ponvice. Z vilicami ga nekajkrat prebodemo, da lahko para izhlapeva in se testo ne dvigne.
05
Ponev damo v pečico in pečemo 25 minut na 190 °C do zlatorjave barve.
06
Med peko pripravimo šodo. Sladkor in rumenjake penasto umešamo, dodamo beli portovec in vse skupaj na parni kopeli z metlico dobro umešamo, da se naredi gosta penasta struktura.
07
Pečen tart tatin naj počiva 10–15 minut. Potem ga pokrijemo s krožnikom in obrnemo. Postrežemo ga s šodojem.