
PT15M min
PT80M min
min
Sestavine
- Jagnjetina 1 kg
- Rožmarin 1 vejica
- Suh timijan 1 žlička
- Gorčica 1 žlica
- Olivno olje 0.5 dl
- Belo vino 0.5 dl
- Mesna ali zelenjavna juha 1 dl
- Sol po okusu
- Poper po okusu
- Drobno nastrgana lupina limone 1 kos
Priprava
Jagnjetina je tradicionalna in priljubljena vrsta mesa v sredozemskih državah – tudi pri nas. Ima specifičen okus, ki se odlično dopolnjuje z mediteranskimi zelišči, še posebej rožmarinom in timijanom, zanimiva pa je tudi osvežilna kombinacija z limonino lupinico.
Gorčico, olje, limonino lupinico, sol in poper zmešamo v skodelici ter z marinado premažemo kose jagnjetine. Meso položimo v skledo, pokrijemo in pustimo, da se marinira preko noči.
Pred peko meso obrišemo in ga položimo v pekač. Olje segrejemo, da bo močno vroče, nato pa ga prelijemo po mesu. Pečico segrejemo na 230 stopinj in vanjo damo pekač.
Po dvajsetih minutah mesu prilijemo vino in vročo juho, temperaturo pečice pa zmanjšamo na 160 stopinj. Pekač vrnemo v pečico in meso pečemo še približno 45 minut. Vmes ga vsakih 15 minut prelijemo s sokom, ki se med peko nabira na dnu pekača.
Preden meso postrežemo, ga približno 10 minut pustimo počivati v ugasnjeni in napol odprti pečici. K pečeni jagnjetini se poda pečen krompir ali preprost dušen riž in sveža solata.