
PT10M min
PT30M min
Sestavine
Glavna jed:
- Tunin steak 1
- Sezamova semena 30 g
- Pomaranča 2
- Limeta 1
- Ingver svež 0.5
- Čili 1
- Sol
- Olje za peko
Azijska omaka:
- Svetla sojina omaka 1 žlica
- Ribja omaka 1 žlička
- Sok pomaranče 1
- Sok limete 0.5
- Ingver po okusu
- Čili po okusu
- Sezamovo olje 1 žlička
- Sladkor
Za dodatek:
- Pomaranča 1
- Limeta 1
Sezamova majoneza:
- Rumenjak 2
- Belo olje 70 ml
- Sezamovo olje 70 ml
- Limetin sok
- Sol
- Svetla sojina omaka
Za okras:
- sveži listi kapucink
Priprava
Marinada za tuno:
Tunin steak mariniramo približno 15 minut v svetli sojini omaki.
Medtem sezamova semena na suho prepražimo v ponvi, da zadišijo in se rahlo zlato obarvajo.
Azijska omaka:
V manjši posodi zmešamo sojino in ribjo omako, mirin, pomarančni in limetin sok, nariban ingver in nasekljan čili, sezamovo olje in po potrebi dodamo ščepec sladkorja. Omako precedimo in prelijemo v servirno posodico.
Citrusi za dodatek:
Rumenjake stepamo z malo soli in limetinega soka. Postopno vmešamo belo in sezamovo olje, da dobimo gosto majonezo. Po okusu dodamo malo sojine omake.
Sezamova majoneza:
Rumenjake stepamo z malo soli in limetinega soka. Postopno vmešamo belo in sezamovo olje, da dobimo gosto majonezo. Po okusu dodamo malo sojine omake.
Tunin steak:
Mariniran steak povaljamo v popraženem sezamu, da se ga enakomerno oprime. Steak na hitro popečemo v vroči ponvi (po želji samo na eni strani) in pazimo, da notranjost ostane surova. Pečen steak narežemo na tanke rezine.
Postrežba:
Tunine rezine zložimo ob rob krožnika. Nanje položimo majhne koščke pomaranče in limete. Pokapljamo s sezamovo majonezo, okrasimo z listi kapucink. Azijsko omako postrežemo ločeno v servirni posodici.