45
PT45M min
PT45M min
Čas priprave
20
min
min
Čas peke
Sestavine
Biskvit
- Čičerikina voda v konzervi 80 ml
- Limonin sok 0.5 žličke
- Rjavi sladkor Demerara 80 g
- Bela moka 200 g
- Sol ščepec
- Pecilni prašek 2 žličke
- Vanilijev sladkor 1 zavojček
- Kokosovo olje 50 g
- Ovseni napitek SPAR NATUR*PUR 100 ml
Borovničeva krema
- Zamrznjene borovnice 200 g
- Limonin sok 2 žličke
- Limonina lupina 1 žlička
- Agar agar
Jogurtova krema
- Kokosova krema SPAR NATUR*PUR 800 g
- Rjavi sladkor Demerara 100 g
- Limonina lupina 2 žličke
- Limonin sok 4
- Agar agar v prahu
Priprava
01
Čičerikino vodo damo v večjo skledo. Uporabili jo bomo namesto beljakov in iz nje naredili sneg. Dodamo pol žličke limoninega soka, ki deluje kot stabilizator in pomaga pri trdoti snega, in začnemo miksat. Miksamo nekaj minut, da dobimo trd sneg. Nato postopoma dodajamo sladkor in ga z električnim mešalnikom vmešavamo v čičerikin sneg. Vmešamo še vanilijev sladkor.
02
Postopoma začnemo dodajat stopljeno kokosovo olje. Moko, sol in pecilni prašek zmešamo v skodelici. V ločeno skodelico pripravimo še mleko.
03
Zdaj začnemo postopoma in izmenično dodajat moko in mleko. Najprej v sneg postopoma vsujemo moko s soljo in pecilnim praškom, medtem pa mešamo z električnim mešalnikom na najnižji hitrosti. Dodamo polovico mleka. Ko je vse vmešano, dodamo še drugo polovico moke in jo vmešamo; med mešanjem dodamo še preostalo mleko.
04
Maso vlijemo v namaščen in s papirjem za peko obložen pekač. Poravnamo jo in pečemo v predogreti pečici na 180°C približno 20 minut.
05
Med peko pripravimo borovničevo kremo. Borovnice damo v kozico. Dodamo limonin sok in limonino lupinico. Segrevamo, da se borovnice odtalijo in spustijo vodo. Ko so mehke, jih zmiksamo skupaj z vodo, ki so jo spustile, da dobimo redek pire. Dodamo jim še agar agar. Količina agarja je odvisna od tega, kateri agar uporabimo (čisti agar ali agartino). Potrebovali bomo količino za 300 ml – pri tem sledimo navodilam na pakiranju agarja. Agar nam bo služil namesto želatine, ki sicer ni rastlinskega izvora. Agar je želirno sredstvo iz alg, ki pa nima nobenega okusa, enako kot želatina. Ko dodamo agar, ga fino vmešamo z metlico in kremo še malo pokuhamo – minuto do dve.
06
Za jogurtovo kremo dodamo vse sestavine, razen agarja, v kozico in jih dobro premešamo. Pustimo, da se dobro segrejejo. Nato dodamo agar. Spet sledimo navodilom na pakiranju agarja – potrebovali bomo količino za 800 ml tekočine oz. malo manj (ker je krema že sama po sebi gosta). Agar dodamo kremi in ga prav tako fino vmešamo, kot prej, da ne ostanejo grudice. Kremo zavremo in kuhamo kaki dve minuti.
07
Ko je biskvit pečen, lahko kar na toplega vlijemo borovničevo kremo. Počakamo nekaj minut, da se krema strdi. Ker je plast precej tanka, ne bi smelo trajati več kot 10 minut. Pomagamo si lahko tudi tako, da pekač postavimo na hladno.
08
Ko je borovničeva krema strjena, čeznjo vlijemo še jogurtovo kremo. Poravnamo jo in pustimo, da se vse skupaj ohladi. Nato postavimo pekač v hladilnik oz. na hladno. Agar doseže svojo optimalno želiranje po kakih treh urah (ali več), zato je dobro, če pecivo dobro ohladimo. V hladilniku ga lahko pustimo čez noč ali vsaj nekaj ur.
09
Ko je pecivo dobro ohlajeno in so kreme strjene, ga razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo.