Sestavine
- DESPAR Premium manitoba moka 500 g
- Sol 1 ščepec
- Suhi kvas 1 zavitek
- Limonina lupina 1 žlička
- Ovseni napitek SPAR VEGGIE 300 ml
- Kokosovo olje SPAR NATUR*PUR 50 g
- Vanilijeva esenca 0.5 žličke
- Agavin sirup SPAR NATUR*PUR 50 ml
- Temna čokolada Veganz 100 g
Za križke:
- DESPAR Premium manitoba moka 20 g
- Voda 25 ml
Priprava
01
Najprej damo v večjo skledo moko manitobo. Dodamo še sol, suhi kvas in limonino lupinico. Vse premešamo, da so sestavine enakomerno razporejene.
02
V kozici segrejemo ovseno mleko. V toplo mleko damo nerafinirano kokosovo olje, da se raztopi. V kozico dodamo še vanilijevo esenco in agavin sirup. Vse dobro premešamo, da se agavin sirup raztopi v mleku in se vse enakomerno razporedi.
03
Mokre sestavine prilijemo k suhim. Vse sestavine združimo v testo in ga mesimo nekaj minut. Pokrijemo ga z mokro kuhinjsko krpo in pustimo vsaj eno uro, da vzhaja.
04
Medtem nasekljamo temno čokolado na majhne koščke.
05
Ko je testo lepo vzhajalo (naj podvoji volumen), ga malo pregnetemo in vanj vgnetemo nasekljano temno čokolado.
06
Zdaj prestavimo testo na čisto delovno površino. Razrežemo ga na 12 enakih kosov, vsak naj tehta približno 85 g. Iz vsakega kosa oblikujemo kroglico.
07
Kroglice prestavimo v pekač, ki smo ga prej namastili ali prekrili s papirjem za peko. Pekač pokrijemo z vlažno krpo in pustimo kake pol ure, da kroglice še enkrat vzhajajo.
08
Za križke zmešamo v posodici moko in vodo. Dobro premešamo, da dobimo gladko tekočo maso. To maso prestavimo v pipeto z majhno luknjico na koncu. S to pipeto zdaj narišemo križke na kroglice.
09
Mlečne štručke pečemo na 180°C približno 20 minut. Pečene pustimo par minut, da se malo shladijo, nato pa postrežemo še tople, ker so take najboljše.
10
Po želji lahko še vroče štručke premažemo z mešanico ovsenega mleka in agavinega sirupa (razmerje 1:1), da se bodo lepo svetile.