KUHAJTE KOT MASTERCHEF, Vegi burgerji

Vegi burgerji

MasterChef Slovenija
MasterChef Slovenija
Čas aktivne priprave
90
min
Čas priprave
90
min
Čas kuhanja

Sestavine

Paljeno testo za bombetko:

  • Mleko 150 g
  • Sladkor 15 g
  • Sol 2 g
  • Moka 50 g
  • Maslo 80 g
  • Jajca 100 g

Majoneza:

  • Rumenjaki 3
  • Sončnično olje 1 dl
  • Sol

Čebulna marmelada:

  • Rdeča čebula 2
  • Sladkor 3 žlice
  • Jabolčni kis 50 ml
  • Sol 1 ščepec

Čebulni polpeti z zeleno lečo:

  • Skuta 200 g
  • Čebula 1
  • Zelena leča 100 g
  • Jajce 1
  • Drobtine 50 g
  • Sol
  • Poper -0.01

Ocvrta čebula:

  • Čebula 1
  • Moka
  • Olje za cvrtje

Ocvrta čebula:

  • Čebula 1
  • Kis 100 ml
  • Voda 10 ml
  • Sol 1 žlička
  • Sladkor 1 žlička

Dodatki:

  • Brie sir 4 rezine

Priprava

Bombetke iz paljenega testa:

01

V kozici do vretja segrevamo mleko s sladkorjem, soljo in maslom. Ko zavre, dodamo moko in zmešamo. Na stalni temperaturi testo 'kuhamo' približno 2 minuti in ves čas mešamo.

02

Testo prestavimo v primerno posodo in postopoma dodajamo razžvrkljana jajca ter mešamo z mešalnikom z metlicami.

03

Testo nadevamo v dresirno vrečko in na peki papirju naredimo kupčke, želene velikosti. Pečemo jih približno 25 minut na 180 °C, da se zlato-rumeno obarvajo.

Majoneza:

01

V visoko in ozko posodo damo rumenjake. Z paličnim mešalnikom stepamo in postopoma dodajamo olje. Ko dobimo gosto teksturo, solimo.

Čebulna marmelada:

01

Čebulo nasekljamo in jo počasi pražimo na oljčnem olju. Ko postekleni, dodamo sol, sladkor in kis ter dušimo 10–15 minut.

Čebulni polpeti z zeleno lečo:

01

V osoljenem kropu do mehkega skuhamo lečo, ki smo jo par ur pred tem namočili.

02

Čebulo drobno nasekljamo in jo na oljčnem olju prepražimo, da postekleni.

03

V skledi zmešamo kuhano lečo, skuto, jajce, prepraženo čebulo, sol, poper in drobtine. Maso oblikujemo v polpete, ki jih popečemo na oljčnem olju.

Ocvrta čebula:

01

Čebulo naribamo na tanke obročke na mandolini. Obročke povaljamo v moki in ocvremo v olju.

Okisana čebula:

01

Čebulo na tanko naribamo na mandolini in jo potopimo v mešanici iz kisa, vode, soli in sladkorja. Pustimo stati približno 20 minut, lahko tudi dlje.

Namig!

Če želimo, da je čebula lepe rdeče barve, kisu dodamo nekaj žlic pesinega soka.

Sestavljanje burgerja:

01

Bombetko iz paljenega testa namažemo s čebulno marmelado, dodamo polpet, nekaj kapljic majoneze, okisano čebulico, dve rezini sira brie in na koncu ocvrto čebulo. Po želji dodamo mikrozelenje, list zelene solate ali rukolo.