Velikonočna orehova potica - Spar

Velikonočna orehova potica

Čas aktivne priprave
25
min
Čas priprave
90
min
Čas vzhajanja
50
min
Čas peke

Sestavine

Za testo

  • Gladka moka 600 g
  • Sol 1 ščepec
  • Kvas 40 g
  • Sladkor 80 g
  • Maslo 40 g
  • Olje 100 ml
  • Limonina lupina 0.5 žličke
  • Vanilijev sladkor 2 zavitka
  • Rumenjak 5 kosov
  • Rum 2 žlici
  • Mleko 350 ml

Za nadev

  • Orehi 600 g
  • Sladkor 200 g
  • Vanilijev sladkor 1 zavitek
  • Rum 2 žlici
  • Rozine 80 g
  • Sladka smetana 250 ml
  • Beljak 3 kosi
  • Jajca 1 kos

Priprava

Testo

01

Kvas razdrobimo v skodelici, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in 100 ml mlačnega mleka. Premešamo in pustimo, da vzhaja 5 minut. Moki dodamo sol in vzhajan kvas. Raztopimo maslo, dodamo olje, preostalo mleko (250 ml), sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake in rum ter temeljito premešamo. Dodamo k moki in zamesimo gladko testo.

02

Če je testo pretrdo, mu dodamo še nekaj žlic mleka. Pokrijemo ga in na toplem pustimo, da vzhaja 1 - 2 uri in se količina testa podvoji. Mletim orehom dodamo sladkor, vanilin sladkor, smetano, v rum namočene rozine in sneg iz beljakov.

03

Na pomokani podlagi testo razvaljamo v obliki pravokotnika (debeline 0,5 cm). Nadev razporedimo po testu, nato pa testo zvijemo v zavitek in položimo v pekač, namazan z maslom, ali v okrogli model za šarkelj, ki mora biti dovolj velik, ko bo testo naraslo.

04

Testo pustimo na toplem, da vzhaja do dvakratne količine (20 minut). Nato ga premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 50 minut.

05


Pečeno potico premažemo z raztopljenim maslom in pustimo, da se ohladi. Hladno posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

Nasvet

Ko testo med pečenjem porumeni, ga prekrijte s papirjem peki, da ne bi preveč potemnelo.

Deli