PT25M min
min
min
Sestavine
Za testo
- Gladka moka 600 g
- Sol 1 ščepec
- Kvas 40 g
- Sladkor 80 g
- Maslo 40 g
- Olje 100 ml
- Limonina lupina 0.5 žličke
- Vanilijev sladkor 2 zavitka
- Rumenjak 5 kosov
- Rum 2 žlici
- Mleko 350 ml
Za nadev
- Orehi 600 g
- Sladkor 200 g
- Vanilijev sladkor 1 zavitek
- Rum 2 žlici
- Rozine 80 g
- Sladka smetana 250 ml
- Beljak 3 kosi
- Jajca 1 kos
Priprava
Testo
Kvas razdrobimo v skodelici, dodamo žličko sladkorja, žlico moke in 100 ml mlačnega mleka. Premešamo in pustimo, da vzhaja 5 minut. Moki dodamo sol in vzhajan kvas. Raztopimo maslo, dodamo olje, preostalo mleko (250 ml), sladkor, vanilin sladkor, limonino lupino, rumenjake in rum ter temeljito premešamo. Dodamo k moki in zamesimo gladko testo.
Če je testo pretrdo, mu dodamo še nekaj žlic mleka. Pokrijemo ga in na toplem pustimo, da vzhaja 1 - 2 uri in se količina testa podvoji. Mletim orehom dodamo sladkor, vanilin sladkor, smetano, v rum namočene rozine in sneg iz beljakov.
Na pomokani podlagi testo razvaljamo v obliki pravokotnika (debeline 0,5 cm). Nadev razporedimo po testu, nato pa testo zvijemo v zavitek in položimo v pekač, namazan z maslom, ali v okrogli model za šarkelj, ki mora biti dovolj velik, ko bo testo naraslo.
Testo pustimo na toplem, da vzhaja do dvakratne količine (20 minut). Nato ga premažemo s stepenim jajcem in damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 50 minut.
Pečeno potico premažemo z raztopljenim maslom in pustimo, da se ohladi. Hladno posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.
Ko testo med pečenjem porumeni, ga prekrijte s papirjem peki, da ne bi preveč potemnelo.