Vodnikova pogača (za Martinovo pojedino) - Chef Uroš Štefelin, Tri zvezdice, Martinovi recepti
Vodnikova pogača (za Martinovo pojedino) - Chef Uroš Štefelin, Tri zvezdice, Martinovi recepti

Vodnikova pogača (za Martinovo pojedino)

Chef Štefelin
srednje zahtevno
Čas aktivne priprave
30
min
Čas priprave
30
min
Čas počitka
30
min
Čas peke

Sestavine

Testo:

  • Ostra moka 800 g
  • Maslo 400 g
  • Voda 2 dl
  • Kisla smetana 2 dl
  • Sol

Nadev:

  • Jajca 10
  • Sladkor 200 g
  • Rozine 100 g
  • Mleko 2 dl
  • Sladka smetana 0.7 l
  • Limonina lupina
  • Moka 120 g
  • Orehi ali mandlji 160 g

Priprava

01

Iz sestavin za testo zamesimo testo, ga dobro pregnetemo, potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in postavimo za pol ure počivat.

02

Spočito testo še enkrat pregnetemo in na debelo razvaljamo. Z njim obložimo nizko glineno posodo za tri prste visoko. Posodo postavimo v ogreto pečico.

03

Ko je testo že skoraj pečeno, nanj zlijemo nadev, ki ga zmešamo iz rumenjakov, sladkorja, kisle smetane, sesekljane limonine lupine in moke ter nazadnje še trdega snega iz beljakov.

04

Pogačo postavimo nazaj v pečico, da se nekoliko popeče. Zatem potresemo po nadevu prebrane in oprane rozine, grobo narezane orehe ali olupljene in na polovico prerezane mandlje.

05

Pogačo znova postavimo nazaj v pečico in jo spečemo do konca.